Okerić: Zakasnili su što se tiče smjene Vlade KS; Handžić: Bez iznenađenja

Vijesti 14. dec 201909:46 > 09:52
TVSA

Zastupnici u Skupštini kantona Sarajevo Vibor Handžić (Naša stranka) i Elvedin Okerić (Narod i pravda) govorili su u Novom danu na N1 o jučerašnjem sporazumu SDA, DF-a i SBB-a i namjeri rušenja aktuelne Vlade Kantona Sarajevo.

Handžić je kazao da su na nivou “šestorke” sa zastupnicima DF-a i SBB-a u proteklih godinu dana imali jako korektnu saradnju.

“Različite izjave stranačkih lidera i zastupnika te dvije stranke u Skupštini KS meni ipak govori da ni tim zastupnicima nije svejedno zašto je ovakva odluka donesena i da se možda baš i oni ne slažu s tom odlukom”, kazao je Handžić.

Okerić je naveo da smo jučer mogli svjedočiti potpisanom dogovoru lidera tri stranke, ali ne i 18 potpisa zastupnika u Skupštini KS koji bi podnijeli zahtjev za smjenu aktuelne Vlade KS i koji bi trebali činiti novu većinu.

“Kontinuirano smo imali neizvjesnu situaciju kada su u pitanju SBB i DF od početka formiranja ove vlade. Možda su imali neki usmeni dogovor, a ovo je sad formalizovano pismeno”, naveo je Okerić.

Handžić je kazao da nema nikakvih iznenađenja.

“Poptuno je jasno da je ova vlada od prvog dana, 26. decembra 2018., radila pod velikim pritiskom jer smo mi svakih mjesec dana imali najave smjene ove vlade. Nije ništa iznenađujuće”, poručio je Handžić.

Okerić navodi da su možda iznenađeni momentom, ali da su imali kontinuiranu najavu opozicije za smjenu ove vlade preko DF-a i SBB-a.

“Potpisali su sporazum, međutim, nemamo još 18 ruku. Mislim da su generalno zakasnili što se tiče smjene ove vlade jer su građani Kantona Sarajevo imali priliku da vide Vladu KS, najtransparentiju do sada koja je pokazala da se vlast može drugačije obnašati, odgovornije, transparentije…”, kazao je Okerić.

Dodao je i to da je aktuelna vlada priznavala svoje greške i rješavala ih.

“Ima četiri, pet zastupnika na koje se vrši određeni pritisak, pogotovo nekom medijskom satanizacijom, kako bi ljudi promijenili svoje mišljenje i stavove. Vjerujem da od 35 zastupnika u SKS ima jedna kritična masa koja će sigurno glasati po svojoj savjesti. Ostaje pred nama da vidimo šta će se desiti”, naveo je Okerić.

Handžić je kazao da se stvorila atmosfera da je Vlada ks već smijenjena i da su ministri napsutili svoja radna mjesta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad