Test u utorak: Funkcioniše li dogovor SDA – SBB – DF

N1

Budžet Kantona Sarajevo skoro je jednak budžetu Bosne i Hercegovine - oba zasebno iznose po blizu milijardu KM, s tim što iz budžeta BiH gro novca odlazi na finansiranje spoljnog duga. Zbog toga ne čudi što je formiranje vlasti na državnom nivou uslovljavano prekompozicijom na nivou kantona.

Pozvan, konsultiran i ja sam prihvatio da budem zajednički kandidat. Ja ne brojim ruke, meni je ponuđeno mjesto zajedničkog kandidata za mandatara, tako da nemojte mene pitati da li imam dovoljno ruku“, rekao je Mario Nenadić, potencijalni mandatar za sastav Vlade KS.

A računica je jasna: tri stranke SDA, SBB i DF, prema zvaničnoj raspodjeli mandata, ukupno imaju natpolovičnu većinu – 18 ruku u Skupštini KS.

Ono što očekujemo je da se taj dogovor realizira. Po ovom dogovoru šestorke više nema i vjerovatno će to uskoro i sama Skupština potvrditi svojom parlamentarnom većinom koja će biti uspostavljena“, naveo je Safet Softić, potpredsjednik SDA.

No hoće li zaista? SBB-ov Zvonko Marić juče poručuje da definitivni dogovor nije postignut. Slično mišljenje i u drugim strankama.

Ove različite izjave stranačkih lidera te dvije stranke i zastupnika te dvije stranke, meni ipak govori da ni tim zastupnicima nije jasno zašto je takva odluka donesena, te da se možda ni oni ne slažu sa tom odlukom“, kazao je Vibor Handžić iz Naše stranke.

Kako mi imamo informacije da ima četiri, pet zastupnika nad kojim se vrši određeni pritisak medijskom satanizacijom, kako bi ljudi promjenili mišljenje i stavove“, istakao je Elvedin Okerić iz Naroda i pravde.

Nakon sastanka predsjednika SBB, DF-a i SDA, Bakir Izetbegović je poručio da će nova Vlada KS biti formirana nakon usvajanja budžeta.

Ova Vlada radi, ja sam premijer KS. Vlada je danas zasjedala, donijeli smo rebalans budžeta i budžet. Mi nastavljamo raditi dok 18 zastupnika ne odluči nešto drukčije“, izjavio je Edin Forto, premijer KS.

Kolegij Skupštine Kantona juče je za 26. decembar zakazao sjednicu na kojoj bi trebao biti razmatran Prijedlog budžeta za narednu godinu. No kakav je omjer snaga u skupštinskim klupama moglo biti vidljivo već u utorak, za kada je zakazan nasatav 16. redovne sjednice.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad