Ko će činiti Vijeće ministara Bosne i Hercegovine?

Vijesti 14. dec 201918:29 > 18:33
N1

Buduće Vijeće ministara Bosne i Hercegovine trebalo bi izgledati ovako: mandatar za sastav Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija predvodi SNSD sa još dva ministra iz ove stranke - Vojinom Mitrovićem na poziciji ministra transporta i komunikacija BiH, dok bi Staši Košaracu trebalo pripasti mjesto ministra za vanjsku trgovinu i ekonomske odnose BiH.

HDZ BiH predložila je dva ministra iz prošlog saziva na istim pozicijama – Vjekoslava Bevandu za ministra finansija, Josipa Grubešu za ministra pravde BiH te novo lice Ankicu Gudeljević za ministricu civilnih poslova BiH.

Nakon jučerašnjeg sporazuma SDA – SBB – i DF o djelovanju na svim nivoima vlasti potvrđeni su i kandidati ove koalicije Fahrudin Radončić ponovo je predložen za ministra sigurnosti BiH i jedini je lider stranke koji je ujedno i ministar; Sifet Podžić iz DF-a kandidat je za ministra odbrane BiH, dok SDA dobija samo jednu ministarsku poziciju – Bisera Turković kandidatkinja je za ministricu vanjskih poslova BiH.

I dalje je nejasno ko će biti kandidat za ministra iz reda ostalih a kojeg bi trebao predložiti DNS.

Podsjetimo da je predsjednik stranke Marko Pavić ranije predložio Draška Aćimovića koji se izjašanjavao kao Italijan, dok je potpredsjednik stranke Nenad Nešić predložio Mlađena Božovića, po nacionalnosti Crnogorca. Ovo je dovelo i do svojevrsnog raskola unutar stranke, posebno nakon što je mandatar Zoran Tegeltia naložio SIPA-i i CIK-u da se provjere oba kandidata.

Dok se Draško Aćimović proziva zbog svoje nacionalne pripadnosti i stranačke prošlosti, Mlađen Bozović je označen zbog presuda za mobing i porodičnih veza sa Nenadom Nešićem. Draško Aćimović je danas reagiaro otvorenim pismom.

U SIPA-i su nam potvrdili kako je u toku provjera za 11 kandidata, uključujući i imena do sada predloženih zamjenika ministara.

Kandidati su prethodno prošli i provjeru u Centralnoj izbornoj komisiji BiH.

Svoju konačnu listu u ponedjeljak bi CIK-u trebala dostaviti koalicija SDA, DF i SBB, dok je mandatar Zoran Tegeltija tražio da se provjere oba imena predložena iz DNS-a.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad