SDP: Komšić uvodi Dodika u Federalnu vladu

Vijesti 14. dec 201918:36 > 18:41
N1

Iz Socijaldemokratske partije Bosne i Hercegovine kazali su kako "Komšić uvodi Dodika u Federalnu vladu", što se vidi iz koalicije "Petak 13", kako su naveli.

“Iz potpisanog matematičkog sporazuma koalicije ‘Petak 13’ o podjeli fotelja jasno se vidi da će po prvi put u historiji Milorad Dodik imati jednog ministra u Vladi FBiH, ako ikada bude formirana. Najzaslužniji za uvođenje Dodika u Vladu FBiH je Željko Komšić, koji je ovo omogućio Dodiku kako bi dobio fotelju za Milana Dunovića i time iznevjerio i prodao građansku i multietničku poziciju pristajući na usku nacionalističku matematiku tri nacionalne partije”, kazali su iz SDP-a.

Naime,kako navode,  u klubu Srba u Domu naroda PFBiH dovoljno potpisa za potpredsjednika FBiH imaju samo SDP ili Dodikovi delegati.

“Pristankom Željka Komšića na Bakirove uslove, koji se već ranije dogovorio sa Dodikom, postaje jasno da nenavedena stranka u sporazumu o podjeli jeste SNSD”, kazali su iz ove stranke.

Ističu kako SDP želi pomoći u tom procesu, ali da ne žele imenovati “Komšićeve propale kadrove koje su građani odbili na izborima, već ljude koji imaju karaktera i obraza”.

“Iz potpisanog sporazuma se jasno vidi da bi dobio Milana Dunovića kao potpredsjednika, da će Komšić pomoć tražiti od Dodika i njegovih delegata, dok će omogućiti SNSD-u da po prvi put ima ministra u Federalnoj vladi, što dalje znači da Komšić paktira sa osovinom SNSD- HDZ, na kojoj je gradio svu svoju predizbornu priču optužujući druge za Plan B”, naglašavaju iz SDP-a.

Podsjećaju kako od prvobitnih najava da neće biti vlasti bez ANP-a i istovremenog formiranja federalne i državne vlasti nije ostalo ništa, jer je Dodik dobio državnu vlast kako je i želio, ANP do danas nije viđen niti nazvan po tom imenu, dok federalna vlast još nije uspostavljena, navode u saopštenju.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad