Radnici se okupili ispred Aluminija: Želite li revoluciju?

Vijesti 16. dec 201910:27 > 10:34
N1

Taoci loše politike", "Ispunite obećanja", "Hoćemo da radimo doma", samo su neki od transparenata ispred mostarskog Aluminija gdje su se okupili bivši i sadašnji radnici tražeći da se nastavi rad tvornice.

Bivši i sadašnji radnici okupili su se ispred zgrade i kapije Aluminija kako bi pomogli u donošenju odluke o njihovoj sudbini, na sjednici Nadzornog odbora Aluminija na kojoj će se danas odlučiti o ponudi izraelsko-kineskog konzorcija.

U ime radnika Aluminija, Tanja Jovanović ističe kako je zahtjev radnika da se prihvati ponuda koja ima, jer žele raditi.

“Ako je to jedina ponuda i ako je realna i Vlada FBiH je može prihvatiti mi želimo da radimo. Ne želimo ići doma. Imamo informaciju da ta ponuda ne zahtijeva ni subvenciju struje kao što je to ranije bilo u ponudi koju je Vlada odbila. Sada tražimo da se prihvati nova ponuda”, kaže Jovanović.

N1
N1
N1

Naglašava da radnicima nije bitno koja je ponuda, nego da se njima vrati mogućnost da rade u svojoj zemlji, a ne da budu prisiljeni trbuhom za kruhom ići u strane zemlje.

“Ukoliko se ponuda ne prihvati istinu ćemo tražiti, a ulicama i tražit ćemo da se nađe način bilo koji da se ovo pokrene. Smatramo da mi štetimo državi ako dozvolimo da se ovo zatvori, jer se postavlja pitanje, gdje će naša djeca raditi ako se zatvaraju naše tvornice, gdje ćemo mi raditi svi. Tjeraju nas u druge države da idemo tražiti kruh i dostojanstvo”, poručila je Jovanović uime radnika mostarskog Aluminija.

Podsjetimo, nešto manje od 350 preostalih radnika posrnulog mostarskog Aluminija do sredine prosinca dobit će otkaze, a nejasno je hoće li tvrtka otići u stečaj, likvidaciju ili će se pak nastaviti tražiti strateškog partnera za ponovno pokretanje poslovanja.

Izraelsko-kineska grupacija zatražila je jamčenje cijene električne energije te druge povlastice, što po stajalištu Vlade nije izvedivo.

M. T. Abraham Grupa iz Izraela, China Machinery Engineering Corporation (CMEC) te China Nonferrous Metal Industry's Foreign Engineering & Construction Co., Ltd. (NFC) u ponudi su najavili i izgradnju termoelektrane ili plinske elektrane snage 300-350 megawata, što bi Aluminiju osiguralo stabilnu opskrbu električnom energijom.

No, Vlada je ovu ponudu ocijenila neprihvatljivom te je 12.12. izdvojila milijun maraka kako bi osigurala isplatu dviju plaća i održavanje kompanije u hladnom pogonu.

Mostarski Aluminij ugašen je ovog ljeta zbog dugovanja koja su premašila 200 milijuna eura i od tada se traže rješenja koja uključuju i moguća strana ulaganja u tvrtku.

Posrnuli hercegovački div prestao je s radom 10. srpnja/ jula zbog visokih dugovanja, uglavnom za električnu energiju. Uz Vladu Federacije BiH, mali dioničari, radnici imaju udjel od 44 posto, dok je Vlada RH suvlasnik 12 posto dionica Aluminija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad