Odjeljenje za dječije bolesti koje prednjači u BiH

Vijesti 16. dec 201917:00 > 19:00
N1

Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC Tuzla danas je obilježilo treću godišnjicu postojanja. Tuzlanski kanton prednjači u Bosni i Hercegovini po broju novootkrivenih slučajeva malignih oboljenja na godišnje nivou. U godinu dana otkrije se 15 novih slučajeva oboljenja kod djece od malignih bolesti. Liječenje traje od dvije do pet godina, a njihovo stanje se prati i do deset godina. Inače, po podacima Svjetske zdravstvene organizacije, liječenje od malignih oboljenja po pacijentu može iznositi i do milion eura.

Adisa Hasanović iz Sapne paketićem pokušava obradovati petogodišnjeg sina sa kojim dva mjeseca boravi u bolnici.

“On je bio sasvim zdrav dječak. Otkrili smo jedan dan limfni čvor. Krenuli smo na pretrage i otkrivena mu je akutna leukemija. Završili smo ovdje u bolnici, sreća da imamo tu liječenje”, priča majka.

Uzrast oboljelih je od dojenčadi do 15 godina, a najmlađi pacijent odjeljenja ima sedam mjeseci.

“U prosjeku negdje oko četiri akutne leukemije kod djece imamo. Po svjetskim statistikama, one jesu najčešće. Na drugom mjestu imamo tumore centralnog nervnog sistema, sa kojima, nažalost, nemamo dobre prognostičke rezultate, ali takvi su i svjetski. Na trećem mjestu su tumori limfnih žlijezda, odnosno, čvorova”, kaže Amila Latifagić, Odjeljenje za hematologiju i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a.

“Dosta su to rijetka oboljenja pa nekada naši pedijatri i onkolozi susreću sa rijetkom patologijom, te se konsultuju sa kolegama iz regije i drugih centara”, otkriva Vahid Jusufović, UKC Tuzla.

Uzroci bolesti su genetika, infekcije, nezdrava okolina. Odjeljenje omogućava djeci dijagnozu, terapije i kompletno bolničko liječenje.

“Čime smo doprinijeli brojne uštede u budžetu TK, a posebno je značajno za roditelje koji su bliže svojim kućama, ostatku porodice, smanjeni su usputni životni troškovi”, ističe Amra Saračević, UG “PIPOL” Tuzla.

“Puno odricanja, kontakta. Da se stalno interesujete za pacijenta, da pružate sve potrebne informacije, kada imate vremena i kada nemate. Da imate osmjeh uvijek jer on liječi. Osmjeh je najveća sadaka”, dodaje Senka Dervišević, Odjeljenje za hematologije i onkologiju Klinike za dječije bolesti UKC-a.

Troškove liječenja djece pokriva obavezno zdravstveno osiguranje, a iz resornog ministarstva tvrde da kanton ima sve potrebne lijekove. Da bi ovo odjeljenje postojalo uopšte, pobrinule su se brojne firme, lokalna zajednica, donatori, udruženja.

“Nemamo dovoljno sredstava da bi to obezbjedili kroz fondove. Pali smo na to da idemo kroz humanitarne akcije ili ovako građanskim aktivizmom. Ovo je najbolji primjer kako bi trebalo raditi u budućnosti jer iz budžeta i fondova ne možemo isfinansirat“, navodi Dajana Čolić, ministarstvo zdravstva TK.

Svoj doprinos dala je i ova akademska slikarka Zehrina Karić koja ukrašava bolničke zidove i pokušava nasmijati bolesne mališane.

“U pitanju su likovi iz bajki i crtanih filmova, razne životinjice. Djeci je to zanimljivo i privlačno. Na neki način, cilj je ostvaren, oni borave u tom šarenilu i zaborave zbog čega su tu došli”, kaže Karić.

I dok se mališani bore sa opakim bolestima, roditelji se nadaju.

“Nada nas drži da će sve biti dobro. Da ćemo uspjeti pobijediti u ovoj bitci”, poručuje Hasanović.

Odjeljenje po kapacitetu nije veliko, ali po značaju jest. Uz bolnicu naredne godine počinje gradnja roditeljske kuće, a sve to kako bi i roditeljima i djeci makar malo bio olakašan put u borbi za izlječenje.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad