Nermin Nikšić za N1: DF-u i SBB-u se žuri da vrate SDA u Sarajevo

Vijesti 16. dec 201918:18 > 18:23
N1

Nermin Nikšić, predsjednik SDP BiH nije iznenađen koalicijom SDA, DF i SBB - rekavši da je znao kako te tri stranke imaju komunikaciju. Poručio je kako je objektivno da šestorka u Vladi Kantona Sarajevo neće više postojati.

“Bilo je očito da SBB želi da bude dio vlasti, a ovo je i kontinuitet djelovanja DF-a od kako je formirana. Stalno pokušavamo da stvorimo pretpostavke, građani očekuju da nstavimo nešto krupno u ljevici i da ponudimo alternativu”, rekao je.

“Šestorka objektivno neće postojati, to su jasno rekli ljudi koji su dio SBB-a i DF-a. A četvorka, borit ćemo se. Zagovarali su tezu kako priča o KS nije dio paketa koji su dogovorili sa SDA”, rekao je Nikšić za N1.

“Nisu demantovali ni iz SBB-a ni iz DF-a. Kada sve složite što se dešavalo u KS – vidite da je to tako. Najbanalniji primjer, u prošlom mandatu nakon izlaska iz DF-a – s nama su bili opozicija u Parlamentu FBiH. Žustri su bili u nekim komentarima, više su vrijeđali. Mi smo koristili argumentaciju, oni su vrijeđali Vladu. Preko noći se to kliknulo, sada brane tu istu Vladu. Spašavali su vladu SDA u koju ih još nisu ni pustili”, rekao je lider SDP-a.

Šta mu je na sve to rekao Radončić?

“Imao sam od njega informaciju da se dogovaraju i da će doći do dogovora. Nisu tu nikakvi privatni kontakti, razgovaramo kao predsjednici stranaka – zajedno smo bili dio šestorke. Šta su razlozi, pominjala se neka rezerva, te rezerve sada nema. Ona će biti ukinuta, kupovina helikoptera – nema ni toga. Sve je ovo bilo sa figom u džepovima”, izjavio je.

Nikšić je rekao da je i SDP napravio nekoliko gafova u Vladi KS, i da i on ima zamjerki – ali je ocijenio da priznati grešku, ispraviti je i nastaviti sarađivati zapravo iskrena saradnja. S druge strane, sada se ne osjeća prevareno.

“Poslije niza pruženih ruku osjećao sam se prevareno sa DF-om. Ne vidim potrebu da se fokusiraju na SDP, imaju sada potrebe da lažu i govore neistine”, poručio je.

Prema njegovim riječima – SDP će u Vladi FBiH podržati sve prijedloge koje podrazumijevaju interese BiH, NATO i EU put.

Podsjetio je i na to da aktuelna Vlada KS ima podršku međunarodne zajednice.

“Drago mi je kada predstavnici međunarodne zajednice prepoznaju transparentan rad i kada daju podršku. Ali sam rekao – puno je važnija podrška građana Sarajeva koju možete vidjeti i doživjeti. Ja sam uvjeren da će biti veća podrška na narednim izborima i da će građani prepoznati ono što se dešavalo ovdje. Iako je rečeno da su se ove tri partije dogovorile sve – ova vlada radi i radit će dok se ne skupi 18 poslanika”, poručio je.

S druge strane – poruka je da SDA, DF i SBB imaju 19 ruku u KS?

“Super. Imat će 19 ruku. Glasat će za smjenu Vlade. Treba im 18 da se izabere druga vlada. To je demokratski standard. Mene ne bi iznenadilo ponovo, pošto je to jedino gdje nije SDA – da im se žuri. Da li će biti 19 zastupnika koji će čekati da im isporuče SDA u KS – a da čekaju Vladu FBiH. Tu se nikome ne žuri. DF i SBB se žuri da vrate SDA u Sarajevo”, izjavio je za N1.

Ponovio je – četvorka je stabilna.

“Bez ograde ćemo razgovarati sa svakim zastupnikom, da vidimo šta je razlog da se Vlada koju su građani prepoznali smjenjuje samo jer je to hir. Vidjet ćemo kada se budu prebrojavale ruke. Oni rade da osiguraju 19, mi ćemo raditi da to ne bude. pa ćemo vidjeti”, kazao je.

“Danas se vidi ko drži do principa i standarda. Mi smo goovorili da ne želimo sa nacionalnim strankama. To smo imali kao mogućnost, ne samo u Sarajevu, nego i u Zenici. DF nije bio spreman. Postavljali su nam da u Tuzlu idemo sa SBB-om. Sada kad su sa SDA, SBB nije problem. Sve sa SDA može”, kazao je Nikšić.

Nakon dešavanja u Kantonu Sarajevo – pitanje je šta je ljevica u BiH, izjavio je Nikšić.

“Sve ovo što smo trpili, pružali ruku, gdje smo izigrani, gajili smo nadu da se može okrenuti. Jasno je da nemamo šta da pričamo sa DF-om o ljevici. Bili smo spremni – ali nakon ovoga ne želimo. Ispali smo da smo krivi što nećemo sa SDA. Svako je izabrao svoj put i građani će se izjasniti”, rekao je Nikšić u Danu uživo na N1.

Za kraj, Nikšić je rekao da vjeruje kako je dogovor za većinu u Vladi KS pao još 17. maja, ali da se tražio samo razlog za smjenu.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad