Nedim Sladić najavio približavanje decembarskim rekordima u BiH danas

Vijesti 17. dec 201909:00 > 09:03
Europski centar za srednjoročnu prognozu vremena

Dok smo prije tačno dvadeset godina imali snježnu bajku od 90 centimetara snijega u Sarajevu i obilne kišne padavine u Hercegovini koje su prouzročile lokalno manje poplave, dvadeset godina kasnije, 17. decembra 2019. godine mogli bismo usljed pravog proljetnog vremena lagano približavati se, a ponegdje i oboriti već postojeće decembarske rekorde, a to vrijedi i za Bjelave.

Nekoliko je razloga, i uglavnom se vežu za fizikalni aspekt.

Po visini u naše krajeve danas pristiže topao zrak sa sjevera Afrike u južnom visinskom strujanju i uzrokuje veće odstupanje temperatura zraka nad našim područjem koje je za 12 do 15 stepeni od višegodišnjeg prosjeka. Po visini već sada je vrlo toplo – na podlozi od oko 1500 metara nadmorske visine temperatura iznosi 11 stepeni, što je za decembar mjesec prilično mnogo. Usporedbe radi, takve temperature po visini bilježimo često u proljeće. Ali, naravno, nije samo to glavni faktori prvobitnog zaključka. Istina, igrat će određeni udio, no jači će svakako odigrati dva pojma – konvekcija i advekcija. Objasnit ćemo ih šta oni znače.

Bjelave, gdje se i nalazi mjerna stanica, imaju sad već manje ili više čist zrak zahvaljujući postojanoj umjerenoj advekciji, odnosno vjetru iz smjera jug-jugoistok, koji će se i danas zadržavati po prognozama modela ICON, GFS i ECMWF.

Nemamo tamo previše zagađenosti kao na Otoci na kojoj je zagađenost ovog jutra u odnosu na Bjelave i do 10 puta veća po indeksu kvalitete zraka koja je jutros bila u 06 sati. Konvekcija, odnosno vertikalni prijenos toplote fluidima, će danas biti jača nego jučer. Prvo jer nemamo veće razlike u temperaturama po vertikali kako imamo postojan južni vjetar, odnosno advekciju, a samim tim kinetička energija bit će veća. Miješanje slojeva atmosfere trenutno je zahvaljujući postojanom strujanju moguće i zbog toga ne razlikuje se bitnije temperatura zraka na visini i u prizemlju što nije slučaj kad je inverzija prisutna. Relativna vlažnost zraka je zadnjih dvanaest sati bila prilično niska, što nije pogodovalo stvaranju magle, zrak se uglavnom isušuje sa vjetrom koji imamo i to pokazuje postotak vlage na Bjelavama koji sinoć nije veći od 64 %. Inverziju više nemamo na Bjelavama, s obzirom da na to da u prizemnom sloju atmosfere nije hladnije u odnosu na visinu.

Mi imamo postojanu advekciju, tj. jugo i jugoistočnjak koji je održavao noćnu temperaturu unazad desetak sati iznad 8 °C na Bjelavama. Uz prve zrake neometanog sunčevog svjetla, velike su šanse da prije 12h odskoči temperatura zraka i na 15 stepeni. Do 15 sati dovoljno je da raste temperatura po stepen i dobijamo izjednačenje rekorda.

Iradijacija, odnosno sunčevo zračenje se prognozira da će biti slična/o kao i jučer.

Summa summarum svega jeste da zagrijavanje neće ići postepeno kao jučer, nego će vertikalni prijenos toplote biti mnogo brži, samim tim temperature od ranog jutra bi trebale i brže rasti. Uz postojanu iradijaciju i advekciju, jasan je zaključak visoke temperature koje danas se kreću uglavnom od 14 do 20, lokalno na sjeveru Bosne i koji stepen iznad 20.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad