Milićević: Penzije u februaru isplaćuju se iz budžeta FBiH

Vijesti 17. dec 201913:36 > 13:38
Fena

Federalna ministrica finansija Jelka Milićević izjavila je da će se mirovine za 12. mjesec isplatiti sa redovitog računa Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje, dok će se mirovine za januar isplatiti iz federalnog budžeta, u februaru.

Razlog za to je što Zavod za PIO/MIO postaje budžetski korisnik, nakon što se u oba doma Parlamenta Federacije BiH usvoji nekoliko zakonskih rješenja.

Trenutno se za taj proces testiraju nove informatičke platforme Ministarstva finansija i Zavoda za PIO.

Na taj način nema nepoznanica i to su procesi koji se vode već pola godine. Postoji strah u Zavodu za MIO, nema razloga za strah jer je to uobičajena tehnička procedura”, kazala je Milićević.

Umirovljenicima je poručila da će i dalje ostati u prvom redu plaćanja, a nakon njih idu branitelji, invalidi i ostali.

”Do sada su nedostajuća sredstva Zavoda za MIO osiguravali preko kredita komercijalnih banaka, što se sada neće morati raditi – to će raditi proračun odnosno Federalno ministarstvo finansija”, dodala je Milićević uoči redovne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

Zbog navedenih aktivnosti potrebno je da na današnjoj sjednici poslanici odobri predložene izmjene tri zakona (Zakona o trezoru, Zakona o doprinosima i Zakona o budžetima u Federaciji BiH), čijim će stupanjem na snagu Zavod za PIO izgubiti status vanbudžetskog fonda odnosno dobiti status budžetskog korisnika.

To podrazumijeva da će prihodi od uplata doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, koji su prihodi ovoga zavoda, od 1. januara 2020. biti sastavni dio budžeta Federacije i uplate doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje će se vršiti na Jedinstveni račun Trezora Federacije BiH.

Prelazak Zavoda za PIO/MIO na trezorsko poslovanje glavni je razlog što je predloženi budžet Federacije BiH dvostruko uvećan te iznosi gotovo pet milijardi KM.

O ovome se također u četvrtak trebaju izjasniti i delegati Doma naroda Parlamenta Federacije BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad