Žuljević: Postupci policije na Uborku nisu u skladu sa zakonskim ovlaštenjima

Vijesti 17. dec 201916:23 > 16:28
N1

Zastupnik SDP-a u Skupštini HNŽ-a Aner Žuljević izjavio je u utorak kako je policija bez zakonskog ovlaštenja primijenila silu kako bi uklonila prosvjednike s odlagališta komunalnog otpada Uborak kod Mostara, jer je ta deponija, kako je ustvrdio, izgubila svoje javno ovlaštenje.

“Policija nije imala zakonsko ovlaštenje da djeluje jer se član 5. o javnom redu i miru na koji se poziva policija odnosi na to kad netko ne dopušta vršenje javnoga ovlaštenja. Ta deponija nije javna, nego divlja jer je svoje javno ovlaštenje izgubila”, istaknuo je Žuljević uoči sjednice Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije.

Po njegovim riječima, nijedna prekršajna prijava izdana građanima – prosvjednicima toga dana nije izdana u skladu sa zakonom.

“Da bi deponija imala javna ovlaštenja treba imati uporabnu i okolinsku dozvolu, a deponija Uborak ih nema”, podvukao je Žuljević.

Predsjednik Vlade HNŽ-a Nevenko Herceg naglasio je kako za to pitanje nije odgovorna Županija nego da odgovornost leži na relaciji Grad Mostar – Federalno ministarstvo okoliša i turizma, odnosno Vlada Federacije BiH.

Po njegovim riječima, zadnjih deset godina trebalo je na sanitarnoj deponiji, ili, kako on smatra da se treba zvati, centru za gospodarenje otpadom, napraviti pročistač otpadnih voda, a to se nije uradilo.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad