Da li će međunarodna zajednica spriječiti rušenje Vlade KS?

Vijesti 17. dec 201917:06 > 17:17
N1

Još aktualnu šestorku u Sarajevu prati glas potpore međunarodne zajednice. Brojni su dužnosnici i zapadne diplomate javno davali potporu Vladi Edina Forte. Američka, britanska, francuska, njemačka i talijanska ambasada su nakon zahtjeva za smjenu, u zajedničkoj izjavi konstatirali da je koalicijska vlada imala dobre ideje. Može li ta potpora utjecati na nakanu SDA, SBB-a i DF da instalira novu većinu?

Vlada šestočlane koalicije u Sarajevu došla je na krilima velikih obećanja, a konstantno ih je pratila i potpora međunarodne zajednice. I Vijeće za provedbu mira na posljednjem zasjedanju pohvalilo je sarajevsku vlast.

“Upravni odbor PIC-a konstatirao je neka pozitivna dešavanja u Bosni i Hercegovini, kao što su napori Vlade Kantona Sarajevo da unaprijedi transparentnost svoga rada i usluga te je pozdravio njen fokus na unapređenju kvaliteta života građana u ovom kantonu”.

Specijalni izaslanik za Balkan američkog State Departmenta, Mathew Palmer, također je sklon koalicijskoj vladi.

“Ovo je lokalna vlada koja radi na tome da pruži usluge građani sarajevskog kantona. Vlada sarajevskog kantona, nju vidimo kao uspješnu vladu, kao potencijalnu laboratoriju za demokratsku praksu, i želimo je podržati”, istakao je Palmer.

Netom nakon zahtjeva za smjenu Vlade Edina Forte, zajedničkom izjavom oglasile su se ambasade SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke i Italije.

“Politike i političare treba cijeniti prema načinu na koji odgovaraju na zahtjeve građana za boljim vlastima, ekonomskim reformama, borbom protiv korupcije i za poštivanjem ljudskih prava. U prethodnih 12 mjeseci uvjerili smo se da je koaliciona vlada imala jasnu i pozitivnu viziju o tome kako unaprijediti život građana”, poručeno je iz ovih ambasada.

Potporu pojedinih zapadnih ambasada prizivao je i Damir Arnaut na sjednici Predsjedništva SBB-a, kada se odlučivalo o ulasku u vlast sa SDA i DF-om. Arnaut bez dodatnog objašnjenja, Radončić ne vjeruje u miješanje ambasada SAD-a i Britanije.

“Lično poznajem gospodina ambasadora, i čvrsto vjerujem da se to nije dogodilo”, istakao je Radončić.

“Imate danas jasan stav američke ambasade da se u taj proces neće miješati, mada sam čuo da su imali simpatije za ovaj saziv. Mada, ne vidim da su išta konkretno uradili”, dodao je Bakir Izetbegović, SDA.

Nije to samo podrška ambasada, nego i građana, uvjeren Nermin Nikšić.

“Drago mi je kada predstavnici međunarodne zajednice prepoznaju transparentan rad, spremnost da se borite protiv korupcije i kriminala, kad daju podršku. Ali je puno važnije od podrške međunarodne zajednice, jeste podrška građana Sarajeva koju možete doživjeti i vidjeti”, kazao je predsjednik SDP-a.

A hoće li preživjeti namjeru trojke da sruši šestorku, i koliko će im simpatije zapadnih ambasada u tomu pomoći, još je neizvjesno. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad