"Razlog rušenja Vlade Kantona Sarajevo su sujete lidera DF-a i SBB-a"

Vijesti 17. dec 201917:30 > 20:13
SDA

Stranka demokratske akcije prikupila je 18 potpisa, kako za smjenu predsjedavajućeg Skupštine Kantona Sarajevo, tako i za smjenu aktuelne Vlade na čelu s Edinom Fortom. Iz Naše stranke, Naroda i pravde, te SDP-a ne kriju razočarenje dojučerašnjim koalicionim partnerima SBB-om i DF-om. Poručuju, SDA je učinila sve kako bi spriječila razotkrivanje dugogodišnjeg kriminala u javnim kantonalnim preduzećima. Iz DF-a i SBB-a poštuju volju čelnih ljudi njihovih stranaka, te kažu, kako misle da su napravili dobar izbor kada su odlučili koalirati s SDA.

Fotelje SDA-ovih skupštinskih zastupnika, danas prazne. Predsjedavajućeg Konakovića obavijestili su putem e-maila. Razlog nedolaska – ranije preuzete obaveze. Prikupljali su potpise.

“Klubovi SDA, DF, SBB, i nezavisni zastupnik Boss, Haris Pleho, 18 potpisa je predato na protokol, kolegica Jasna Duraković je na putu. Pokrenuta je procedura za opoziv ove Vlade i aktuelnog predsjedavajućeg u Skupštini Kantona Sarajevo”, ističe Mahir Dević, šef Kluba SDA u SKS.

Konaković poručuje: SDA žuri sa njegovom i smjenom Vlade – jer žele zaustaviti otkrivanje kriminala koji su godinama činili u javnim preduzećima. Danas su pali izvještaji o radu Poljoprivrednog dobra Butmir i Sarajevo-šuma.

“Nakon ovoga što smo danas dokazali šta se dešava u još jednom od preduzeća potpuno je jasno SDA-u se žuri da pokrije ovo što smo mi otkrili za godinu dana i kada je riječ o neurađenom ima stvari koje nismo uradili, ali ja sam ponosan na ovih godinu dana kao član ove koaliciji”, tvrdi Konaković, predsjedavajući SKS (NiP).

Iz SDP-a kažu aktuelna Vlada ponudila je potpuno drugu politiku u odnosu na SDA-ovu. Prije svega transparentnu prema javnosti. Ovo nije sukob stranaka, nego sukob dva politička koncepta, poručuju.

“Koncepta u kojem slobodno možete da ne dođete na sjednicu i koncepta u kojem ćete odgovorno voditi kantonalne firme. Evo to se vidi na Šumama, to se vidi po Butmiru… Dakle ovdje se radi o jednoj neodgovornosti i nažalost očigledno da je SDA našla saučesnike da im nastave pomagati u konceptu još jedna vreća za Bakira”, kaže Igor Stojanović, zastupnik SDP-a u SKS.

Razlog rušenja Vlade Kantona Sarajevo su sujete lidera DF-a i SBB-a. Dobili su željene pozicije u Vijeću ministara BiH. Poručuju iz SDP-a, NiP-a i Naše stranke.

“Prema ponašanju i izjavama zastupnika konkretno SBB-a i DF-a meni se čini da je malo čak i neugodno i da ne gledaju baš pozitivno na odluku svojih stranačkih lidera”, zaključuje Vibor Handžić, zastupnik Naše stranke u SKS.

Iz DF-a i SBB-a pak poručuju, podržavaju odluku lidera stranaka. Unutar aktuelne Vlade bilo je mnošto, tvrde, nesuglasica. Pokušaja dominacije. Nepravednosti u raspodjeli resora. Nepoštivanje inicijativa.

“Šestorku nikada ne mogu urušiti vanjski faktori nego unutarnje nekorektnosti. Možete naći arhivske snimke koliko puta sam to upozorio i neka potreba da se ima hegemonistički pristup, da se ovlada svim procesima u Kantonu Sarajevo. To ne donosi dobro”, ocjenjuje Zvonko Marić, zastupnik SBB-a .

“Došlo je malo do problema jesmo li četvorka, šestorka, sedmorka, osmorka. Mi smo, ako ste čitali već izjavu našu za medije sa sinoćnjeg Kantonalnog odbora, kazali ako ova vlast isto tako ne bude slušala zastupnike i naše ministre sigurno je nećemo podržavati”, dodaje Sead Milavica, zastupnik DF-a u SKS.

Evo šta o svemu misle pojedini građani Sarajeva.

Anketa:

“Mislim da Željko Komšić, ako je mislio nešto da uradi za narod, za državu u koju se on zaklinje, on je mogao ući u državnu i u federalnu vlast, a ostaviti, a ne dirati kantonalnu koja je tek započela nešto da radi, to je moje mišljenje. Ja sam rekla nikad više neću za Željka glasati”. 

“Politika koja se dešavala zadnjih godinu dana je bila u interesu građana, a ovo što će se raditi dalje mislim da nije pravi izbor”.

“Hoćete li da plačem ili da se smijem, jer je tragikomično?”

“Ne treba smjenjivati ovu Vladu to svi zanaju, ali se prave da ne znaju, šta reći”.

A Vlada će svakako biti smijenjena, sada je tek pitanje vremena i procedure. Iz SDA najavljuju 26. sjednicu Skupštine. Usvajanje budžeta Kantona, koji je dosegao milijardu. Nakon toga i rekonstrukcije. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad