Pendeš za N1: Dostavljanje tog dokumenta ne znači da će nas pozvati sutra u NATO

Vijesti 17. dec 201917:52 > 19:06
N1

Marina Pendeš, aktuelna minsitrica odbrane BiH, za N1 je kazala kako vjeruje da će novo Vijeće ministara biti uskoro formirano, te da joj je gostovanje u Danu uživo jedno od posljednjih na toj funkciji.

Rekla je da kod nje preovladavaju podvojeni osjećaji, budući da se dugo nalazi u toj instituciji, što kao zamjenica, što na mjestu ministrice.

“Uradila sam maksimalno što sam bila u situaciji. Zadovoljna sam s jedne strane, s druge strane – od utemeljenja Ministarstva obrane sam bila zamjenica. Vezano je za moj život, malo se miješa i tuga i radost”, poručila je u uvodu.

“Mislim da sam sa raspoloživim sredstvima, resursima i potporom koju sam imala mogu izraziti zadovoljstvo. Mnogo smo uradili, postigli smo visokm stupanj u saradnji sa NATO-om”, rekla je Pendeš.

Pendeš je kazala kako su pripadnici Oružanih snaga BiH u mirovnim misijama pokazali da mogu zajednički odgovoriti na zadaće.

“Oni bez obzira što im status nije kakav zaslužuju – maksimalno daju sebe i kompenziraju nedostatak materijalnih dobara sa svojom sposobnošću”, izjavila je.

S druge strane – nezadovoljna je s time što nije usvojen zakon kojim bi se povećala primanja vojnicima, ali se nada kako će ga novi saziv Vijeća ministara usvojiti kako bi se poboljšao status vojnika.

A u kakvom je položaju bh. vojnik?

“Iza većine pripadnika Oružanih snaga u regionu. A bili smo ispred. Uradit ćemo sve da se poveća osnovica i koeficijent”, poručila je.

Fiskalno vijeće odlučuje o proračunskim sredstvima – i ono mora biti saglasno da se povećaju sredstva za državne institucije, pojasnila je.

“2016. godine je usvojen pregled obrane, a sastavni dio je plan modernizacije OSBiH. Jedan zaključak koji traži od svih u Vijeću ministara da poduzmu sve kako bi se u narednim godinama postigao dva posto GDP-a, koji će se izdvajati za sustav obrane. U 10 godina bi se povećao proračun, pa bismo mogli povećati plaću vojnicima i položaj cjelokupno”, izjavila je Pendeš.

Smatra kako će Milorad Dodik podržati namjeru da se poboljša status OSBiH, rekavši da pripadnici OSBiH ne dolaze samo iz Federacije ili jednog kantona, nego iz svih dijelova BiH.

U naredne tri godine bi BiH trebala dobiti nove helikoptere, koji će povećati opreativnost OSBiH.

“Jedna od zadaća je odgovor na prirodne katastrofe i nesreće. Mislim da je djelovanje OSBiH uvijek bilo uspješno i da su ljudi na terenu bili zahvalni. Bitno je to implementirati”, kazala je Pendeš.

Govoreći o NATO putu BiH, ANP-u i MAP-u – Pendeš je rekla da je usvojeni Plan reformi BiH usaglašen sa partnerima iz NATO-a u Briselu.

“Ja vjerujem da će se taj dokument dostaviti našim partnerima. Pročitala sam ga na neki način. Ne taj koji se čuva, nego dokument koji je prethodio – a nakon toga su ga usaglasili. Sigurno je dokument koji predviđa reforme pet oblasti, koje će poboljšati euroatlantske integracije”, poručila je Pendeš.

Na posljednjoj sjednici Vijeća ministara BiH, kazala je Pendeš, protiv ANP-a na dnevnom redu glasao je Mirko Šarović iz SDS-a, odnosno Saveza za promjene. Rekla je kako on predstavlja nacionalni glas unutar Vijeća ministara – pa stoga može biti protiv.

A ko blokira slanje ANP-a?

“Te teze doprinose spekulacijama i politikantstvu. Krajnje je vrijeme da se implementiraju rezultati izbora i nakon toga, dokument koji je usvojen dostavi u NATO i da počnu reformski procesi, da novo Vijeće ministara počne s radom”, izjavila je.

BiH treba da teži da sitgne standarde zemalja koje su unutar EU, a to se postiže upravo preko reformi.

“Dostavljanje tog dokumenta ne znači da će nas pozvati sutra u NATO. Dokument ne treba da bude kamen spoticanja, nego kamen temeljac za ravoj”, poručila je Pendeš.

Njen nasljednik na poziciji ministra bit će Sifet Podžić, a Pendeš je rekla kako ga poznaje kao načelnika zajedničkog štaba – i vjeruje da će moći odgovoriti poziciji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad