Nove trzavice na relaciji DNS – SNSD zbog predloženog imena za Vijeće ministara

Vijesti 17. dec 201918:05 > 19:24
Ilustracija/Arhiv/N1

Sedam imena kandidata Bošnjaka za funkcije u novom Savjetu ministara, provjeriće SIPA-a i CIK. Njihova imena su: Bisera Turković, Fahrudin Radončić, Sifet Podžić, Nezir Pivić, Nedžad Branković, Dževad Mahmutović i Hazim Rančić.

Osmo ime koje je mandatar Zoran Tegeltija danas poslao na provjeru, utvrđeno je na sinoć održanom nenajavljenom sastanku koalicije oko SNSD-a.

Željka Cvijanović je upitala: “Koji sastanak?” – Onaj kojem nije prisustvovao lider stranke o čijem ministru se vijećalo.

Bez Marka Pavića odlučeno je, Crnogorac iz reda ostalih, Mlađan Božović biće kandidat za ministra ljudskih prava i izbjeglica.

Predložio ga je DNS-ov državni parlamentarac Nenad Nešić, direktno se suprotstavljajući Paviću.

Reperkusije ne očekuje.

“Ne očekujem cijepanje stranke, ovo je prijedlog DNS-a, iza ovoga ne stoji Nenad Nešić, nego većina DNS-a, članstva, narodnih poslanika . Izrazito cijenim i poštujem gdina Pavića, niko od nas nema namjeru da preuzme stranku u narednom periodu. Normalno, nama se bliže redovni izbori unutar stranke, u 2021. godini, to je vrijeme pred nama, da li ću tada ja, ili neko drugi preuzeti stranku, ili ostati gdin Pavića, to je pred nama”, poručio je Nešić.

Nešić ističe da ima podršku šest od devet regionalnih odbora, a uvjerava i da kontroliše klub poslanika u NSRS.

Šta na sve to kaže osnivač i prvi čovjek stranke – saznaćemo narednih dana na medijima obećanoj press konferenciji.

I dok Marko Pavić iznenađeno ćuti, SNSD zadovoljan mogućom dinamikom izbora Savjeta ministara. Poriču da su rješavanjem DNS-ovog Gordijevog čvora, napravili novi raskol u toj stranci.

“Što bi SNSD pravio ikakav raskol u DNS-u, imamo dobru saradnju 20 godina, bili smo zajedno i kao pozicija i opozicija, zajedno provodili mnoge teške odluke. Reći ću vam čak da je ljudima u SNSD i mučno da se bavimo ovom situacijom. Nema tu nastojanja da se radi, miješa itd”, rekla je Željka Cvijanović, predsjednica Republike Srpske.

Raskol u DNS otpočeo je nakon opštih izbora, optužbama Milorada Dodika na račun “mangupa”, nastavio se cijepanjem, osnivanjem Demosa.

Stranka je u oktobru zaledila svoje koalicione odnose sa SNSD-om, a nakon faze otopljavanja, prozori bi , kako je to slikovito najavio Marko Pavić, trebali biti širom otvoreni-zbog provjetravanja.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad