Potrebna mjera oduzimanja vozila u slučaju vožnje u alkoholiziranom stanju

Vijesti 17. dec 201918:25 > 18:38
N1

Od januara do novembra ove godine desilo se preko 20.000 nesreća u Federaciji BiH. Inače, alkohol je na drugom mjestu svih uzročnika, ali i prema statističkim podacima donosi najviše smrtnih ishoda. U Republici Srpskoj u prvih 11 mjeseci ove godine evidentirano je 1,4% manje saobraćajnih nesreća u odnosu na isti period 2018. godine. Policija predlaže neka od rješenja za one koji voze u alkoholiziranom stanju.

“Da bi trebalo u Zakonu o osnovima sigurnosti saobraćaja uvesti zaštitnu mjeru oduzimanje vozila kao predmeta po kojem je počinjen prekršaj, jer to ako uradimo sve ove novčane kazne i sankcije koje izričemo nemaju neki efekat. Cilj je da se spriječi, da se oduzme sredstvo kojim je počinjen prekršaj i onda ćemo imati sigurno bolje rezultate što se tiče sigurnosti u saobraćaju”, rekao je komandant Jedinice za saobraćaj MUP-a KS.

U bosanskohercegovačkom saobraćaju je izražen problem o kojem se malo govori, a to je da je zakonodavac kroz trenutna zakonska rješenja malo uradio po pitanju efikasnosti izvršenja izrečenih prekršajnih sankcija, poručili su stručnjaci.

“Ilustracije radi u pojedinim trenucima u registru novčanih kazni je bilo oko 90 miliona nenaplaćenih novčanih kazni. Kad se vratimo iz ugla onoga čime se mi bavimo u nauci, polazimo od pretpostavke da je vjerovatno mali broj ljudi odgovoran za većinu pogotovo teških prekršaja. Drugim riječima, povratništvo je previše izraženo i bilo kakva buduća zakonodavna rješenja bi trebala biti struktuirana i prilagođena pojedinim kategorijama”, rekao je Eldan Mujanović sa Fakulteta za kriminalistiku Univerziteta u Sarajevu.

S druge strane specijalisti neuropsihijatri kažu da je alkohol jedan od velikih, ali često zanemarenih problema društva. Nije skup, a lako je dostupan. Prvo utiče na naše dijelove mozga, odnosno za ključne funkcije mentalnog i neurološkog djelovanja.

“Kada govorimo o vožnji ne možemo govoriti samo o ovisnicima o alkoholu. Govorimo o nama običnim ljudima koji alkohol konzumiraju u iznimnim ili povremenim situacijama. Ko je tome najpodložniji – to su mlađi ljudi. Neki kažu ja pijem, ali usput jedem. Drugi kažu ja pijem blaža alkoholna pića. To su ustvari zablude”, rekla je doktor Rasema Okić iz Zavoda za ovisnosti od bolesti.

Savjet stručnjaka svima koji alkohol konzumiraju je da se ne precjenjuju, te da ukoliko odluče da konzumiraju alkohol ne idu svojim automobilom, nego koriste taksi. Tako će čuvati i druge sudionike. U razvijenim državama vozačima koji konzumiraju alkohol se pomoću tehnologija zabranjuje upravljanje motornim vozilima, dok se u BiH čeka bolja primjena postojećih, ali i donošenje novih mjera koje bi smanjile broj saobraćajnih nesreća.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad