U Sarajevu sastanak tužitelja o procesuiranju postupaka za ratne zločine

Vijesti 18. dec 201909:24 > 09:29
N1

Regionalni sastanak tužitelja o saradnji u postupcima za ratne zločine održava se u Sarajevu. Riječ je o regionalnom projektu koji UNDP provodi u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji, uz podršku Vlada Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Italije .

Među učesnicima sastanka su glavna tužiteljica Tužilaštva BiH Gordana Tadić, glavni tužitelj pri MRMKS Serge Brammertz, te državna tužiteljica Republike Srbije Snežana Stanojković, glavni tužitelj Crne Gore Veselin Vučković i šef državnog odvjetništva Hrvatske Dražen Jelenić, te predstavnici UNDP-a i ambasade Velike Briranije.

Plan je tokom sastanka razgovarati o procesu regionalne saradnje tužilaštava u predmetima ratnih zločina. Formiranje regionalnog mehanizma za saradnju i za vođenje predmeta ratnih zločina trebao bi pomoći u saradnji tužilaštava u regiji kada je u pitanju procesuiranje ratnih zločina, istakla je Tadić u uvodnom obraćanju.

Tokom dana bit će održane radionice kako bi se pronašla rješenja o svim pitanjima kada je riječ o unapređenju saradnje u procesuiranju ratnih zločina.

Brammertz je istakao da će Mehanizam dati punu podršku saradnji u radu tužilaštava u regiji.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad