Predložen pritvor za Meškovića i Nožić

Vijesti 18. dec 201909:57 > 10:09
N1

Postupajuća tužiteljica KTKS predložila je Općinskom sudu u Sarajevu određivanje jednomjesečnog pritvora osumnjičenom Jasminu Meškoviću i Suadi Nožić koji su privedeni u sklopu operativne akcije kodnog naziva "Memori" u ponedjeljak, potvrdila je portparolka Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, Azra Bavčić.

Kako je rečeno, pritvor je predložen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke i saučesnike i zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli dovršiti ili ponoviti krivično djelo.

Za ostalih četvero osumnjičenih predložene su mjere zabrane – zabrana sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima, redovno javljanje u PU, zabrana obavljanja službene dužnosti osumnjičenom Senadu Jusufbegoviću.

Podsjećamo, policijski službenici Federalne uprave policije (FUP) u ponedjeljak su pod nadzorom Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo počeli realizaciju operativne akcije “Memori” na području Tuzlanskog, Sarajevskog i Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Po naredbama Općinskog suda u Sarajevu, izvršeni su pretresi na 11 lokacija koje na području spomenutih kantona koriste osumnjičeni inicijala J.M. (1967.), S.J. (1978.), S.N. (1987.), M.Š. (1991.), Š.B. (1986.) i M.K.D. (1989.), a koji se sumnjiče za krivična djela – udruživanje radi činjenja krivičnog djela u vezi sa zloupotrebom položaja ili ovlaštenja.

Jasmin Mešković se sumnjiči da je od jula 2017.godine do danas, organizovao grupu ljudi u sklopu Udruženja „Bosanski muzej sjećanja“ u okviru kojeg djeluju Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru, a u namjeri da sebi i drugima pribave protupravnu imovinsku korist, na način da su tokom navedenog perioda kontinuirano vršili prodaju krivotvorenih karata, a da su novac od njihove prodaje zadržavali za sebe, što je protivno članu 4. Zakona o udruženima i fondacijama FBiH, znajući da se sav prihod od prodaje ulaznica mora položiti na račun udruženja i koristiti za ostvarivanje njihovih ciljeva.

Prilikom pretresa pronađeni su i privremeno oduzeti predmeti koji potiču ili se dovode u vezu sa spomenutim krivičnim djelima, a koji su traženi naredbom Suda i bit će korišteni kao dokaz u krivičnom postupku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad