Tegeltija: Onaj ko ne prođe provjeru ne može biti kandidat za ministra

Vijesti 18. dec 201914:23 > 14:28
N1

Mandatar za sastav Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija govorio je o slučaju kandidiranja Mlađena Božovićua za ministra za ljudska prava i izbjeglice.

Nakon informacije da je potpredsjednik DNS-a Nenad Nešić umjesto Draška Aćimovića predložio Mlađena Božovića za ministra za ljudska prava i izbjeglice, oglasila se Irina Lovrić, zaštićena prijaviteljica korupcije koja je nakon višegodišnje borbe na Sudu BiH dobila presudu za mobing koji je nad njom vršio tadašnji direktor Fonda za povratak Mlađen Božović.

“DNS je bio taj koji je ovlašten da predloži jednog kandidata iz reda Ostalih. Iz DNS-s su došla dva prijedloga. Sve što je bilo do mene je urađeno da DNS izađe sa jedinstvenim stavom. Stav je bio da ne možemo dozvoliti da gubimo podršku u Parlamentu BiH jer je poslanik Nešić bio isključiv i predložio sam za ministra Mlađana Božovića”.

Kako je kazao, izbor predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH je jako transperantan.

“Ukoliko gospodin Božović ne dobije podršku tamo gdje treba da je dobije, onda ne može da bude kandidat”, naveo je Tegeltija.

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine utvrdila je danas u Sarajevu da predloženi kandidat za ministar u Vijeću ministara Mlađen Božović ispunjava sve potrebne uslove za imenovanje propisane Izbornim zakonom BiH.

“Ja sam danas iskoristio sastanak sa gospodinom Radončićem da ga upoznam sa svim problemima koji su se pojavili u medijima sa gospodinom Božovićem. Predsjedavajućeg Predsjenidštva gospodina Komšića sam također upoznao sa ovom situacijom. Razgovarat ću i sa čelnim ljudima SDA. Onaj ko ne prođe provjeru ne može biti kandidat za ministra”, naveo je Tegeltija.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad