Zagađen zrak: Rješenje postoji, novac – ne

Vijesti 18. dec 201917:28 > 19:00
N1

Aparati za mjerenje nivoa zagađenosti u BiH mjere do 500 stepeni štetnih mikročestica u zraku, u pojedinim gradovima Bosne i Hercegovine, nivo zagađenosti je skoro 600, odnosno nemjerljiv.

I dok stručnjaci upozoravaju, tvrde da je zrak opasan po život i zdravlje ljudi, i dalje nema konkretnog institucionalnog odgovora za sada već alarmantno stanje.

Dok se čekaju političari, eko-stručnjaci nude rješenja. Ipak, za sve treba novac. U budžetu ga nema, a i nije planiran.  Gradovi Bosne i Hercegovine, u prvom redu – Sarajevo, nerijetko su na vrhu liste najzagađenijih u cijelom svijetu. Problem postoji godinama unazad.

Aparati mjere nivo zagađenosti do 500, u Sarajevu i Tuzli zna biti i preko 550. Kad se ovim informacijama, dodaju činjenice da od posljedica zagađenja godišnje umre preko 5 i po hiljada stanovnika BiH, odnosno – za svaku petu smrt kriv je nekvalitetan zrak.

Uzroci su, prema zaključku eko-stručnjaka grijanje na čvrsta goriva, a u nedostatku sredstava za grijanje na struju ili prirodni plin, sve veći broj stanovnika odlučuje se na jeftiniju varijantu, te lože ugalj i vlažna drva, a koriste se i stariji automobili.

”Unaprijeđenje menadžmenta saobraćaja putem tzv koncepta Park and Drive, što nije trenutno slučaj u Kantonu Sarajevo. Park and Drive se sastoji u tome da parkirate vozilo negdje van grada i onda koristite javni saobraćaj da dođete u centar grada, a sad imamo kontrapraksu da se prave podzemne garaže u samom centru, te se tako zovu vozila da dođu u sami centar”, kaže Azrudin Husika, regionalni centar za edukaciju.

Da bi se postigla ovakva praksa, neophodan je besplatan javni prevoz. O ovoj opciji, bh. vlast nije i još neće raspravljati. Iz domena grijanja rješenje je zamjena loših peći visokoefikasnim pećima i toplotnim pumpama. Za ovakvo nešto trebalo bi u Sarajevu npr. izdvojiti oko 40 miliona KM, a u Tuzli oko 15. miliona maraka. I kad bi novac postojao, trebalo bi bar 5 godina za implementaciju.

”Naravno, kad bismo mi svi živjeli i grijali se na centralno grijanje i vozili električno auto, zagađenja ne bi bilo, ali to se neće desiti, jer smo mi jednostavno siromašni. A i rijetko se radi na prevenciji, jer nema obavještenja o nivou zagađenosti”, dodaje Anes Podić iz Eko akcije.

Inače, vlast je dužna upozoriti građane, ukoliko je zrak prekomjerno zagađen, a takav je skoro svaki dan za vrijeme zimskih mjeseci u pojedinim gradovima. U Sarajevu postoji znak opasnosti, a u drugim gradovima, u kojima je zrak nekada i izuzetno opasan, građani udišu različite štetne čestice, bez ikakvog upozorenja, iako je nerijetko prisutno stanje uzbune.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad