Zakon o uzurpacijama RS – zadiranje u državna pitanja?

Vijesti 18. dec 201917:26 > 19:15
N1

Zasjedao je Upravni odbor Vijeća za implementaciju mira u BiH, saznaje N1. Jedina tačka dnevnog reda bila je provedba Zakona o katastru i premjeru RS, te usvajanje Zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama. Naime, među prvima su se pobunili predstavnici Katoličke crkve, kazavši da im institucije RS počinju oduzimati imovinu, koja je u njihovom vlasništvu desetinama godina. Mnogi smatraju da je riječ o zadiranju u državna pitanja. Stoga, očekuju reakciju visokog predstavnika i ambasada. Komšić najavljuje apelaciju Ustavnom sudu BiH.

Nijedan zakon se ne može iskoristiti da se zakonitim vlasnicima oduzmu imovinska prava bilo na privatnu ili na državnu svojinu niti bi zakoni koje jednostrano usvoji jedan od entiteta smjeli ugroziti “prihvatljivo i održivo rješenje” pitanja državne i vojne imovine, u skladu sa programom 5+2 – poručuju iz OHR-a.

“Što hitnije je potrebno usvojiti regulativu o državnoj imovini na državnom nivou, koja bi u potpunosti ispoštovala principe iz Odluke Ustavnog suda BiH iz 2012., prema kojoj je država BiH vlasnik državne i vojne imovine i ima isključivu nadležnost da usvoji zakon kojim se uređuje to pitanje”, kazali su iz OHR-a.

Klubovi Hrvata i Bošnjaka u Vijeću naroda Republike Srpske smatraju da Ustavni sud ovog entiteta neće odlučiti u njihovu korist kada je riječ o stavljanju van snage odredbi Zakona o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama. Veto su uložili jer strahuju kako će primjena Zakona značiti oduzimanje imovine koja je desetljećima bila u vlasništvu njihovih porodica ili određenih institucija. Priča bi mogla završiti pred Ustavnim sudom BiH.

“Pokrenućemo apelaciju čim sakupimo potrebne podatke! Budući da je sukladno Ustavu Bosne i Hercegovine svim osobama (fizičkim i pravnim) zajamčeno uživanje prava na imovinu”, kazao je Komšić.

Zakon o uzurpacijama pretpostavlja ponovno uknjižavanje imovine, koja je nakon Prvog svjetskog rata data na korištenje istaknutim osobama, na državu, odnosno u ovom slučaju entitet. Za to vrijeme u primjeni je i Zakon o katastru i premjeru, koji već radi na izmjenama vlasničkih struktura. A i sam je bio 2012. osporen pred državnim Ustavnim sudom.

“Bilo je propisano da se katastarska evidencija u izlaganju pretvori u vlasničku evidenciju kao što je to slučaj u Federaciji BiH gdje se odvija proces harmonizacije podataka o nepokretnostima, pa se u skladu sa faktičkim stanjem utvrđuje i vlasničko. Takođe, bilo je predviđeno da se u jednom dijelu postupka izlaganja stranke obavijeste putem oglasne table. Upravo je to razlog osporavanja pred Ustavnim sudom BiH jer je ogroman broj stanovništva izbjegao ili je raseljen”, pojasnili su iz Uprave za geodetske i imovinsko-pravne odnose RS.

U međuvremenu je to izmijenjeno, kažu u Upravi za geodetske i imovinsko-pravne odnose RS. Sve stranke se lično obavještavaju, učestvuju u procesu i imaju pravo žalbe nadležnim sudovima. To je slučaj i s imovinom Katoličke crkve u Republici Srpskoj. No, banjalučki biskup Franjo Komarica, kao i kardinal Vinko Puljić kažu – riječ je o legalizovanoj pljački.

“Ja imam informaciju za pojedine našu imovinu da već na četvrtom, petom prepisana i sad kada sam ja tražio da mi se da neko rješenje oni su rekli pa tužite, ja nemam tih sredstava da godinama sudski gonim, nažalost sad se donosi Zakon kojim se hoće ozakoniti otimačina”, kazao je Puljić.

“Šteta je velika, uporno se ne želi imenovati pravim imenom stvarnost, ovdje se ne želi istina, istina se gura pod tepih istina se želi gaziti – na sceni je iskorjenjivanje jednog domicilnog naroda”, tvrdi Komarica.

Evo i nekih komentara državnih i federalnih zastupnika.

“Mislim da tu postoje paušalni pristupi tome jer apsolutno niko iz RS nema ambiciju nikome da bila šta otima drugome, tako da vjerujem da je to na nivou određenih vrsta špekulacija, razumijem naravno i potrebe klubova Bošnjaka i Hrvata u Vijeću naroda da u skladu s Ustavom i poslovnikom analiziraju na način kako to rade”, kazao je Staša Košarac, SNSD.

“Hrvati u BiH a posebice Hrvati u RS nisu, niti mogu, niti smiju odustati od svog jednakopravnog položaja u RS tako i od imovine, ni od onoga svega što im pripada. To što rade biskup Komarica, ali i HNS u Vijeću naroda treba ojačati”, kazao je Mladen Bošković, HDZ BiH.

Kako mnogi smatraju u slučajevima navedenih zakona, riječ je o preuzimanju nadležnosti i imovine koja pripada državi. Ali i kršenju odluke visokog predstavnika iz 2005. o tome kako niko ne može uknjižavati imovinu koja je pripadala državi dok se ne donese državni zakon. Shodno tome očekuje se reakcija aktuelnog visokog predstavnika.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad