Iz OHR-a za N1: Nijedan zakon se ne može koristiti da se vlasnicima oduzmu prava

Vijesti 18. dec 201917:43 > 17:55
N1

Nijedan zakon se ne može iskoristiti da se zakonitim vlasnicima oduzmu imovinska prava bilo na privatnu ili na državnu svojinu niti bi zakoni koje jednostrano usvoji jedan od entiteta smjeli ugroziti “prihvatljivo i održivo rješenje” pitanja državne i vojne imovine, u skladu sa programom 5+2, kazali su danas iz OHR-a za N1 komentarišući

Zanimao nas je stav OHR-a o ovom pitanju.

‘Što hitnije je potrebno usvojiti regulativu o državnoj imovini na državnom nivou, koja bi u potpunosti ispoštovala principe iz Odluke Ustavnog suda BiH iz 2012., prema kojoj je država BiH vlasnik državne i vojne imovine i ima isključivu nadležnost da usvoji zakon kojim se uređuje to pitanje”, poručili su za N1 iz OHR-a.

Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH za N1 je, podsjećamo, govorio o Zakonu o uzurpacijama i dobrovoljačkim kompetencijama, kazavši da će pokrenuti apelaciju čim se sakupe potrebno podaci – budući da je tekst zakona osporen na Vijeću naroda RS.

“Pokrenućemo apelaciju čim sakupimo potrebne podatke! Zakon još nije usvojen jer je tekst zakona osporen na Vijeću naroda RS od strane klubova Hrvata i Bošnjaka”, rekao je Komšić.

Podsjećamo, banjalučki biskup Franjo Komarica izjavio je da Institucije Republike Srpske već godinama stihijski pokušavaju oduzimati imovinu, koja je u posjedu građana u ovom entitetu bila desetljećima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad