Zašto je Tegeltija izabrao Nešićevog kandidata, umjesto zvaničnog DNS-ovog

N1

Izvršene su provjere za pet kandidata, tri iz reda hrvatskog, i dva iz reda srpskog naroda, potvrdio je predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija. Čeka se potvrda SIPA-e za tri kandidata iz reda bošnjačkog naroda, ali i za DNS-ovog Mlađena Božovića, iz reda ostalih. U međuvremenu, proces formiranja Vijeća ministara, dovelo je do raskola u DNS-u. Predsjedavajući Tegeltija, odlučio je i na provjeru poslao ime Mlađena Božovića, što je otvorilo pitanje odnosa SNSD-a i DNS-a.

Zbog ruke Nenada Nešića u Parlamentu BiH, Zoran Tegeltija izabrao je Nešićevog kandidata, Crnogorca Mlađena Božovića, umjesto zvaničnog DNS-ovog kandidata Italijana Draška Aćimovića. No da li je to jedini razlog?

“Jedina tajna veza između mene i SNSD-a jeste dobrobit RS i rad u interesu RS, i meni i SNSD, kao i DNS RS je na prvom mjestu”, kazao je Nenad Nešić, potpredsjednik DNS.

Na Tegeltijinu prethodno je stiglo pismo predsjednika DNS-a Marka Pavića koji još u javnost ne izlazi.

“Predsjedništvo DNS, izuzev nekoliko članova, i dalje ostaje pri prijedlogu koji smo Vam dostavili 9.12., a to je, da je naš kandidat za ministra gospodin Draško Aćimović”, stoji u pismu.

Predsjedavajućem je poruka stigla i iz SDA. Kažu nezadovoljni su kandidatom Božovićem, sporno im je što su se protiv njega vodili procesi za mobing u Fondu za povratak.

“Jasan je dogovor da će svako predlagati svoje kandidate i da neće niko nikoga uslovljavati sa stanovišta da će birati drugog ministra, iz reda drugog naroda”, kazao je Tegeltija.

O svemu će, kaže Tegeltija, razgovarati sa predstavnicima SDA. No, sastanak, bar prema riječima Adila Osmanovića danas nije zakazan. Prihvatljiv im je Aćimović, ili neko treće ime.

“Da je ponuđen kandidat koji je prije svega nestranački, neprepoznatljiv, i osobu koja nema takve balaste i teret koji se navode kada je u pitanju prijedlog Božovića. Razgovara se, vidjećemo do kojeg ćemo rješenja doći”, kazao je Osmanović.

Po mnogima, kompromitovani Božović bio je tema sastanaka Tegeltije sa liderima DF i SBB.

“Ja kao čovjek koji treba da vodi jedno ministarstvo odgovor prepuštam gospodinu Tegeltiji, koji kao mandatar treba da vodi računa o svemu tome”, kazao je Fahrudin Radončić, predsjednik SBB.

“Gospodin Komšić je naravno rekao da oni imaju svoj prijedlog za ministra, i da oni neće odlučivati o ministrima iz drugih naroda”, dodao je Tegeltija.

Komšić pojašnjava da je Tegeltija mislio na ministre iz njegove koalicije, te da bi se mješao u izbor ministara ako se radi o zločincima. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad