Zlatko Dizdarević u Pressingu: Zatvorili smo krug debilizacije države

Vijesti 18. dec 201920:50 > 20:58
N1

Sociolog i univerzitetski profesor Slavo Kukić i Zlatko Dizdarević, novinar i diplomata, u večerašnjem Pressingu na N1 razgovarali su o teškoj situaciji u društvu, Bosni i Hercegovini te razlozima takvog stanja.

“Mislim da živimo u društvu straha. Danas mi se požalio čovjek koji ne pripada vladajućoj oligarhiji, koji je na drugom vrijednosnom i političkom fonu. Bavi se biznisom i zbog toga su mu poslali inspekciju u prvi mah, a zatim nazvali telefonom i rekli ‘to ti je samo opomena, ti razmisli hoćemo li ti nastaviti slati inspekciju ili ćeš promijeniti…’. Kada to primijenite na čovjeku koji živi od prvog do prvog u mjesecu, on razmišlja instiktivno i postavlja pitanje da li je važnije prehraniti obitelj”, ispričao je Slavo Kukić.

Zlatko Dizdarević trenutnu situaciju u BiH vidi kao posljedicu zatvaranja tri kruga – rasturanje države, rasturanje društva i ”krug debilizacije”:

“Mislim da je stvar mnogo grublja. Mislim da smo mi u Bosni i Hercegovini zatvorili dva kapitalna kruga, jedan je rasturanje države, a drugi je mnogo bolniji i važniji, a to je rasturanje društva. Državu nije bilo teško rasturiti jer je u svojim temeljima bila napravljena kao vještačka konstrukcija. U prazan prostor nefunkcionalne države su uletili mali ljudi. Što je čovjek manji gabaritima veći je po svojim ambicijama. Danas, iz ove perspektive, čini mi se da je rasturanje društva bio projekat u ovoj zemlji onih koji su se nazvali političkim oligarhijama. To razbijanje društva je cijepanje na tri, cijepanje zajedničkog cilja.”

Ovaj diplomata kazao je kako se sjeća da prije 20 godina kada je razgovarao sa Predsjedništvom BiH “prvi refleks nije bio kako napraviti problem, odigrati u varijanti dva naprema jedan.” Upravo ta atmosfera igranja utakmice, animoziteta i podjela, prema njegovom mišljenju, dovela je do zatvaranja trećeg kruga:

“Mi smo društvo u kom je kompletna jedna generacija odrasla sa potpuno drugim mentalnim sklopom, moralnim kodovima, osjećanjem za vrijednosti, napumpani time da je onaj drugi neprijatelj. Imamo situaciju da kod nas kad izgubi fudbalska reprezentacija, pola države se raduje, nemamo istu zastavu na cijelom prostoru, nemamo istu organizaciju države. Zatvorili smo krug debilizacije države, administrativnog sistema, odnosa prema znanju, nauci, kvalitetu i rezultat je da ono što bi hipotetički moglo biti supstanca za popravak situacije nam ode.”

No, ko će popraviti i da li će popraviti ovakvu situaciju u državi kazao je Slavo Kukić:

“Ne treba ni od koga očekivati da neko drugi sredi stanje u tvojoj kući. Ne trebamo očekivati od svijeta to. Istina je isto tako da su centri svjetske moći uzeli obavezu kada je u pitanju BiH i u startu napravili nešto što je po sebi nelogično, da su za partnere izgradnje drugačije BiH uzeli one koji su odgovorni za stotine hiljada ubijenih ljudi, razorenih objekata, patnju, raseljavanja. Od njih, kad ih legitimiraš možeš očekivati samo da svoje ratne ciljeve nastave drugim sredstvima.”

“Doživjeli smo istorijsko silovanje koje je godinama promijenio sistem vrijednosti. Danas prvi čovjek na vrhu državne piramide negira državu kojoj je na čelu. Niko da se začudi. Do prije 10, 15 godina normalna reakcija bi vjerovatno bila da takve treba trpati u zatvore, danas ne”, dodao je Kukić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad