Zlatko Dizdarević: Smiješno je pomisliti da BiH neće u NATO jer jedan Dodik neće

Vijesti 18. dec 201921:13 > 21:19
N1

Slavo Kukić i Zlatko Dizdarević u Pressingu na N1 razgovarali su o Programu reformi BiH, strahu bh. političara zbog provođenja reformi, te o načinu na koji međunarodna zajednica funkcioniše i vidi Bosnu i Hercegovinu.

Dizdarević je istaknuo kako se osim situacije u bosanskohercegovačkom društvu, promijenila i međunarodna zajednica.

“Sjećam se da je diplomatski kor u Sarajevu nakon rata bio neuporedivo jači i kvalitetniji nego danas. Mi nismo više tema. Onog trenutka kada postanemo tema, tada će intervenisati. Vrlo blizu je mogućnost da Amerika interveniše i kod nas. Iz njihove perspektive je smiješno pomisliti da BiH neće ući u NATO jer neki Dodik to neće. Iz te perspektive, potpisali ANP ili ne, od toga neće zavisiti hoćemo li mi ući ili nećemo ući u NATO, pogotovo ovako mali, bez kičme i poslušni. Ta Amerika će se dogovoriti i sa Rusima pa će izvisiti i oni u Srbiji. Tri puta u posljedjnjih sto godina su ih izdali u kritičnim situacijama, da ne pominjem bombardovanje Beograda. Oni (SAD i Rusija) se i danas dogovaraju. Mi nismo došli na red. Nema o nama dogovora još uvijek jer na Balkanu imaju prioritete. Kada dođemo na red doći će i pospremiće nas”, rekao je Dizdarević naglasivši da BiH još uvijek nije tema velikih sila obzirom i na probleme unutar Evropske unije.

Kukić je saglasan sa ovakvim stavom:

“Onog časa kad oni odluče da završe ovu priču u BiH, budite bez brige, završiće to od doručka do ručka. Druga je stvar što im se ne žuri i što nismo došli na dnevni red.”

Prema njegovom mišljenju, ne žuri se ni našim političarima s obzirom na to da reforme donose promjene:

“Nikome ovdje nije do promjena. Onog časa kada Bosna i Hercegovina se počne približavati rerformama, kada se ozbiljno počne pričati o poglavljima 23 i 24, tog časa svi oni dolaze na dnevni red zbog onog što su prethodnih 15, 20 godina činili. Za težak kriminal se svugdje u svijetu odgovara, svako pamti slučaj Sanader koji je posljedica pridruživanja Hrvatske Evropskoj uniji.”

Dizdarević je istakao da je reforma pravosuđa najbitnija Evropskoj uniji, ali i reforma koje se bh. političari najviše plaše:

“Bilo kakva reformska promjena, njihov otpor tim promjenama nije više pitanje ideologije, strasti, to je pitanje života i smrti. Ako napravite jedan korak u reformi pravosuđa, to je deset puta bolje sudstvo, tužilaštvo, policija. Njih tu više nema. Njihova borba za nereformisanje društva, kočenje reformi, je pitanje njihovog opstanka.”

Kao problem, Dizdarević je naveo što stranci i ambasadori ne razumiju način na koji funkcionišu stvari u BiH. Istaknuo je kako, dok oni shvate da lider države nije onaj ko želi najbolje svojoj državi, prođe mandat i dođe novi ambasador koji opet ne razumije situaciju u BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad