Gong: Članovi HDZ-a BiH u biračkim odborima u Banjaluci i Sarajevu

Vijesti 19. dec 201913:56 > 14:01
AFP

Udruga "Građani organizirano nadziru izbore" (GONG) uputila je Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) primjedbu da su članovi HDZ-a BiH imenovani u biračke odbore za predstojeće izbore za predsjednika Republike Hrvatske, što se protivi zakonu.

“Gongu građanke i građani dojavljuju primjere iz kojih je vidljivo ne samo da su članovi biračkih odbora bliski stranci na vlasti, nego su članovi HDZ-a BiH imenovani u biračke odbore, čime se direktno krši Zakon prema kojem članovi biračkog odbora ne smiju biti članovi stranaka”, priopćio je Gong.

Gong navodi da je u Banjoj Luci “cijeli gradski odbor HDZ BiH imenovan u biračke odbore: predsjednik gradskog odbora HDZ-a BiH Davor Pranjić, dopredsjednik Mario Papić, tajnica Ivana Lukenda i rizničar Kristijan Nikolić”.

“Sporan je i slučaj Sarajeva gdje je desetak članova HDZ-a BiH imenovano u biračke odobre, tako je primjerice Maja Gagović predsjednica biračkog odbora ujedno i članica Županijskog odbora HDZ-a BiH, a zamjenik predsjednika odbora Dalibor Kocić član općinske organizacije HDZ-a BiH Novi Grad”, priopćio je Gong.

Gong poziva Državno izborno povjerenstvo (DIP) da hitno reagira, a građane/ke da mu prijave ukoliko primijete da su članovi stranaka u biračkim odborima.

Biračke odbore u Hrvatskoj imenuju općinska i gradska izborna povjerenstva, a one u inozemstvu, u diplomatsko-konzularnim predstavništvima, Državno izborno povjerenstvo (DIP), podsjeća Gong.

Gong je godinama upozoravao da su formalno nestranački birački odbori kakve predviđa Zakon o izboru predsjednika, u praksi često popunjavani članovima bliskim vlastima.

“Smatramo da bi bolje bilo kada bi stranke odnosno kandidati za predsjednika imali mogućnost imenovati svoje predstavnike, jer bi se tako bolje uspostavila međusobna kontrola, kao što se uostalom i radi na parlamentarnim izborima”, navodi Gong.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad