Grupa bh. državljana iz Sirije deportovana u BiH

Vijesti 19. dec 201916:12 > 18:21
N1

Grupa bh. državljana sačinjena od nekoliko žena i djece, kao i muškaraca danas je iz Sirije deportovana u BiH. Naime, radi se bh. državljanima i njihovim porodicama koji su bili u Siriji, a na sarajevski aerodrom su stigli avionom koji nije bio najavljen u redovnim letovima.

Grupa sa bh. državljanima i njihovih porodicama, koji su bili u Siriji, trebala je prije dvije sedmice biti deportovana u Sarajevo, ali je u posljednji čas sve odgođeno.

N1

Kako javlja reporterka N1 Milica Vučetić, oko Međunarodnog aerodroma u Sarajevu se nalaze brojni pripadnici sigurnosnih struktura, a prije nekoliko minuta sletio je avion u kojem je prva, prema prvim informacijama, grupa državljana BiH iz Sirije. Još se čeka potvrda nadležnih.

Podsjetimo, Predsjedništvo je na vanrednoj sjednici 29. novembra donijelo Zaključak u kojem se navodi da će Predsjedništvo obezbijediti povratak grupe od 24. državljana iz kampova u Siriji i Iraku.

Dragan Mektić, ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine, kazao je ranije za N1 da će osobe osumnjičene da su bili pripadnici ISIS-a uskoro biti deportovano u Bosnu i Hercegovinu.

Dodao je da se radi o osobama za kojima je država ranije raspisala potjernice.

”Realizacija tog projekta je u toku, radi se o osobama za kojima je Bosna i Hercegovina ranije raspisala potjernice i odredila pritvor. I da će nakon njihovog prihvata biti predati na dalje procesurianje”, istakao je Mektić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad