"Program reformi neće nigdje biti upućen dok stav o njemu ne zauzme NSRS"

Vijesti 19. dec 201916:49 > 19:21
N1

Po zahtjevu člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Milorada Dodika Narodna skupština Republike Srpske na posebnoj sjednici će raspravljati o sadržaju Programa reformi koji bi odmah po završetku formiranja Savjeta ministara BiH trebao biti poslat u Brisel. Sjednica bi se trebala održati u ponedjeljak, opozicionari iz tog entiteta, iako su tražili da dokument ide pred poslanike, kažu za razmatranje je kasno, to može biti samo informacija.

Po principu tražili ste dobićete – Milorad Dodik je odlučio da sadržaj Programa reformi ide pred poslanike Narodne skupštine Republike Srpske. No, da li je, čekajući formiranje Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, zakasnio?

“Ovo je još jedno potcjenjivanje Skupštine, raspravljamo nešto na bazi čega je sad nastao Tegeltija, novi Savjet ministara, jesu li svi rekli odmah poslije imenovanja u Parlamentarnoj skupštini ide u NATO. Evo ja pitam gospodina Dodika možemo li taj njegov Program reformi, vojnih reformi poslati u Moskvu i u Kinu”, pita Draško Stanivuković, PDP.

Sa skupštinskim materijalom još nisu upoznati, kaže šef Kluba poslanika SNSD Igor Žunić, ali i tvrdi da Program reformi prvo ide u NSRS, a nakon toga u sjedište NATO-a, u Brisel.

“Jedno je sigurno, taj dokument neće nigdje biti upućen dok stavove o njemu ne zauzme Narodna skupština Republike Srpske”, kaže Žunić.

Sa sadržajem dokumenta je upoznat lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić. Tvrdi da, bez obzira da li će prvo u Brisel ili Banjaluku, Program reformi nije aktivacija, nije MAP-a.

“Više je taj dokument bio u ladici zbog drugih, a ne radi Srba i ono što je za nas veoma bitno da se ne prejudicira članstvo u NATO i da se za to članstvo trebaju donositi nove odluke”, tvrdi Stevandić.

Bosna i Hercegovina je do sada napravila tri koraka ka članstvu u NATO i trenutno je na programu IPAP. Između IPAP-a i MAP-a je “ID” – što znači intenzivni dijalog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad