Cvitanović: Sporazumom smo pokazali da nam pozicije nisu bitne

Vijesti 19. dec 201917:16 > 17:26
N1

Sve dok je u BiH ovakva situacija i država uređena na ovakav način, HNS je za mene nešto od čega se ne želim odmaknut, to su potpune insinuacije da je HNS pred raspadom, kazao je za N1 Ilija Cvitanović iz HDZ 1990.

“Dokle god imamo dva entiteta, HNS je Hrvatima potreban kao tijelo gdje ćemo kreirati ako treba i konfrontirati sa ostalima za svoje mišljenje”, kazao je Cvitanović.

Ističe da njegova stranka daje veliki doprinos u jačanju i čuvanju HNS-a.

“HDZ 1990 daje ogroman doprinos u čuvanju i jačanju HNS-a, učinili smo jedan korak naprijed. Treba ga dorađivati, raditi, još nije došao na razinu na kojoj treba biti, ali zato radimo. Potpuno slobodno iznosim svoje ideje bez ikakvih problema”.

Šta se promijenilo, s obzirom da je bilo najava da napuštate HNS?

“Sve je u političkim mojim nastupima bilo upitno, samo nikada nije bilo upitno moje napuštanje HNS-a. NA sjednici na Kupresu se dio mojih kolega zalagao za to, ali sam ja kao odgovoran političar i čovjek upozoravao da trebamo imati tijelo oko kojeg ćemo se okupljati. Da sam govorio da ću eksplicitno naputiti HNS, nisam jer sam svjestan uloge HDZ 1990”.

“Ako ćemo kao stranka platiti određenu cijenu, a za to će se riješiti neko nacionalno pitanje, ja nemam problem s tim”, smatra Cvitanović.

Kazao je još da je HDZ 1990 potpisujući sporazum pokazao da hrvatski narod ima jedinstven stav prema Srbima, Bošnjacima i međunarodnoj zajednici.

“Ja sam potpisujući sporazum rekao da sporazum ne amnestira prethodne politike HNS. Šo sam dobio? Jedinstven stav hrvatskog naroda prema Srbima, Bošnjacima ali i međunarodnoj zajednici. Sporazumom smo pokazali da nam pozicije nisu bitne”, poručuje Cvitanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad