VSTS: Prioritet zadovoljiti nacionalni ključ, tek onda pitanje kompetentnosti

N1

Kredibilitet cijelog sudstva je na kocki, upozorila je Genoveva Ruiz Calavera u pismu upućenom prvom čovjeku VSTS-a. Predlaže da kako bi vratili povjerenje građana, sudije i tužioci objave imovinske kartone. Upravo je objava imovinskih kartona bila glavna tema rasprave na današnjoj sjednici VSTS-a. Članovi su saglasni da ne postoji zakonska osnova da se nosioci pravosudnih funkcija primoraju na ovaj potez. Ipak idu u izmjene Pravilnika o finansijskim izvještajima, te pozivaju sudije i tužioce da nakon toga dobrovoljno objave šta sve posjeduju.

Nakon Priebeovog izvještaja u VSTS stiglo je pismo iz Direktorata EU za Zapadni Balkan. Predlažu VSTS-u da se objave imovinski kartoni nosioca pravosudnih institucija.

“Ovo je dragocjena prilika za VSTS i njegove članove da postave pozitivan primjer. Kredibilitet cijelog sudstva je na kocki. Sigurni smo da će sudije i tužioci u cijeloj zemlji podržati ovaj važni proces”, stoji u pismu Genoveve Ruiz Calavere.

Kako bi to sproveli VSTS je danas donio odluku, idu u izmjene Pravilnika o finansijskim izvještajima sudija i tužilaca, koji se nalazi pred Sudom Bosne i Hercegovine. Izmjene bi trebali već u januaru usvojiti.

“VSTS BiH poziva sve predsjednike sudova i glavne tužioce u BiH da odmah po usvajanju ovog pravilnika popune finansijske izvještaje i učine ga dostupnim javnosti u skladu sa standardima propisanim pravilnikom. Jedni su bili za to da ne postoji zakonska osnova da se imovinski kartoni nosioca pravosudnih funkcija objavljuju, dok su se drugi zalagali za to da se to učini, ali na dobrovoljnoj osnovi”, kaže Milan Tegeltija, predsjednik VSTS-a.

Problem je i to ko će provjeriti navode. Besmisleno je da se objavljuju kartoni, ukoliko niko nema da ih provjeri, poručio je na sjednici savjetnik ispred EU pri VSTS-u Jens Wolk.

Iako je tema rasprave bio izvještaj Reinharda Priebea, rasprava u VSTS-u se svela samo na pitanje objave kartona. A brojne su kritike u izvještaju na rad VSTS-a.

“Javno mišljenje posebno su uzdrmale optužbe za korupciju protiv predsjednika VSTS-a uz navodne manipulacije u imenovanjima i disciplinskim postupcima”, stoji, između ostalog, u Priebeovom izvještaju.

“Izvještaj u kome sam ja pomenut se bavi percepcijama, u tom djelu se bavi percepcijama, i ja to neću da komentarišem”, poručuje Tegeltija.

VSTS, bar prema Tegeltiji nema odgovornost ni za činjenice iz izvještaja da su se u slučajevima korupcije na visokom nivou dešavale neobjašnjive pravne greške, te da se pravosnažne presude odnose samo na slučajeve “sitne” korupcije.

“Sinergija na kojoj počiva krivično gonjenje krivičnih djela korupcije između tužilaštava, policija i agencije za sprovođenje Zakona je ključna prepreka procesuiranju slučajeva ove vrste. VSTS ne procesuira korupciju”, tvrdi Tegeltija.

Iz Evropske unije upozoravaju i da se nosioci pravosudnih funkcija ne biraju po redoslijedu na rang listama. Iz VSTS odgovaraju do toga dolazi zbog ustanovnog uređenja Bosne i Hercegovine. Prioritet je zadovoljiti nacionalni ključ, a tek onda pitanje kompetentnosti. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad