Sve afere koje se vežu za kandidate za Vijeće ministara

Vijesti 19. dec 201918:20 > 19:20
N1

Iduće sedmice SIPA bi trebala okončati proces provjere svih kandidata za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine. Za kraj mjeseca najavljena je i sjednica Parlamenta BiH na kojoj bi predloženi kandidati trebali biti potvrđeni. To bi značilo da će Bosna i Hercegovina više od 14 mjeseci nakon općih izbora dobiti novi saziv Vijeća ministara. Istražili smo ko su predloženi kandidati, kakve su im biografije, ali i ko će proći provjere SIPA-e i Centralne izborne komisije BiH?

Ukoliko Mlađen Božović bude izabran na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice, Irina Lovrić stupiće u štrajk. Razlog višegodišnji mobing i fizičko zlostavljanaje koje je, kako tvrdi, doživjela upravo od Božovića, a nakon što ga je prijavila za pronevjere u Fondu za povratak na čijem je čelu bio 11 godina, do 2015. U to vrijeme Lovrić je bila tehnički sekretar Fonda.

Optužnica Posebnog odjela za kriminal, privredni kriminal i korupciju protiv Mlađena Božovića nikada nije nije potvrđena, navodno zbog proceduralnih grešaka. Slučaj mobinga koji je prvostepeno potvrđen, drugostepeni organ Suda BiH je odbacio.

Sam Božović danas nije bio spreman za izjavu. Ranije je kazao kako je još 2017. godine dobio rješenje da je oslobođen svih optužbi za kriminal, a Irinu Lovrić, koja je postala prvi bh. zviždač, optužio je za klevetu.

Njegovo ime ipak nije i jedino koje se veže za afere.

Njegov budući zamjenik u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice, Dževad Mahmutović iz SDA , dovodio se u vezu sa neuspjelim projektom Hotela Srebrenica koji je koštao preko 15 miliona maraka, a još je nedovršen. Javnost ga je prepoznala i u nedavnoj izjavi Bakira Izetbegovića gdje je lider SDA optužio svoje saradnike zbog pokretanje revizije presude po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, iako se znalo da je osuđeno na propast. Mahmutović je inače dugogodišnji savjetnik lidera SDA.

Još jedan kandidat SDA predložen je za zamjenika ministra, ovaj put prometa i komunikacija, Nedžad Branković takođe je poznat javnosti po sudskim procesima. Vrhovni sud Fedaracije BiH oslobodio ga je optužbe da je kao direktor Energoinvesta stan vrijedan 260.000 KM platio certifikatima u iznosu od 920 KM. Njegova rečenica da je “uradio sve po zakonu” postaće sinoniom za brojne nedokazne afere u BiH.

Pravomoćno oslobođen svih optužbi je i budući ministar sigurnosti Fahrudin Radončić, koji je u pritvorskoj jedinici proveo dva i pol mjeseca zbog navoda da je predvodio organiziranu grupu koja je počinila niz kaznenih djela. Cijelo vrijeme je tvrdio da iza postupka stoji SDA, s kojom je danas u koaliciji.

Imena koja će ponovno biti potvrđena su i ona kandidata HDZ-a Josipa Grubeše za novog, starog ministra pravde i Mije Krešića, zamjenika ministra sigurnosti koji sada dolazi na poziciju zamjenika ministra odbrane.
Josip Grubeša, u još uvijek aktuelnom mandatu, šokirao je zbog najmanje dvije stvari, ignorantskog odnosa prema problemu bh. imovine koju Hrvatska ne želi vratiti, ali i zbog slučaja presuđenog ratnog zločinca Marka Radića kojem je dopustio da svoju kaznu odsluži u Hrvatskoj, što je faktički značilo puštanje na slobodu, obzirom da udruženi zločinački poduhvat, za šta se Radić teretio, u Hrvatskoj ne vrijedi. Mijo Krešić, s druge strane, veliki dio svog mandata potrošio je na uvjeravanje javnosti da u BiH postoje ratnici ISIS-a, i 45 terorističkih organizacija, a što su sve sigurnosne agencije odbacile.

Novi ministar prometa i komunikacija biće Vojin Mitrović iz SNSD-a za kojeg se vezala afera “Papak”, kupovina zastupnika radi formiranja parlamentarne većine, što su svi odreda u SNSD-u demantirali, uključujući i samog Mitrovića koji se smatra pored Radončića i najbogatijim budućim dužnosnikom u Vijeću ministara.

I na kraju njegov stranački kolega i aktuelni mandatar Zoran Tegeltija za čijeg mandata na poziciji ministra finansija su propale tri najveće banke u RS-u, koja se zadužila za 170 miliona eura. Ranije, zbog nasavjesnog rada kao načelnik Carinske uprave Banjaluka Tegeltija je presuđen na šest mjeseci uslovno jer je teže povrijedio pravo jedne firme.

Na staroj poziciji ostaje Vjekoslav Bevanda, dok je za ministricu vanjskih poslova imenovana Bisera Turković čiju je ambasadorsku karijeru donekle zasjenilo posredovanje u zapošljavanju zeta na ambasadorsku poziciju.

Staša Košarac, kandidat za ministara vanjske trgovine, u prošlom mandatu kao poslanik u Parlamentarnoj skupštini, ostaće upamćen po brojnim dnevnicama i putovanjima na račun građana BiH, u vrijeme kada je SNSD odlučno odbijao povratak u zastupničke klupe.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad