Tužilaštvo: Osumnjičeni za ratovanje na stranom ratištu deportovani u BiH

Vijesti 19. dec 201919:35 > 19:41
N1

Osumnjičene osobe koje su transportirane u Bosnu i Hercegovinu, pod istragom su zbog kaznenih djela organiziranja terorističke skupine (čl.202d.), protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama (čl.162b.) i terorizam (čl.201.) KZ BiH, saopćio je portparol Tužilaštva BiH, Boris Grubešić.

Tužilaštvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti sukladne međunarodnim obvezama države Bosne i Hercegovine, posebice Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Europe na Konvenciju o prevenciji terorizma (ETS 196), koje se Bosna i Hercegovine obvezala poštivati i provoditi na temelju članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji. 

VEZANE VIJESTI

U proteklim danima, Tužilaštvo BiH je u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, Federalnom upravom policije, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i suradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti koje su rezultirale transferom više osoba – državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istrage zbog kaznenih djela organiziranje terorističke grupe iz članka 202d. st. 2. u svezi sa člankom 201. KZ-a BiH i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama iz članka 162b. st. 2. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine u vezi sa kaznenim djelom terorizam iz članka 201. Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine.

Za nekim od ovih osoba raspisana je međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH, a Tužilaštvo nastavlja sa njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provedbi aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na saradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj podršci i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti, navodi se u saopštenju Tužilaštva BiH.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad