Detalji sa sinoćnjeg ročišta deportovanim borcima tzv. ISIL-a

Vijesti 20. dec 201907:39 > 07:43
N1

Sedam bivših boraca tzv. ISIL-a, te šest žena i 12 djece deportovani su u BiH. Žene i djeca po dolasku na Međunarodni aerodrom Sarajevo prošli su odgovarajuće provjere, a nakon toga su transportovani u prihvatni centar zbog daljnjih pregleda i pružanja medicinske pomoći.

Petorici muškaraca je sinoć odmah nakon slijetanja održano ročište pred Sudom BiH. 

U prostorijama SIPA-e na ispitivanju se još nalaze dvojica deportovanih državljana BiH, boraca tzv. Islamske države; Muharem Dunić i Armen Dželko za kojima nije raspisana Interpolova potjernica. 

U zakonskom roku biće predati na dalje postupanje Tužilaštvu BiH.

Na sinoćnjem ročištu advokat Senad Dupovac zastupao je Jasmina Keserovića, koji je na ratište otišao sa 19 godina. Keserović je rođen 1994. godine u Zavidovićima. Tužilaštvo BiH ga tereti za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Sud BiH raspisao je potjernicu za Keserovićem u oktobru 2015. godine.

Inače, Keserović je bh. javnosti poznat po tome što je na bosanskom jeziku uputio prijeteću poruku koja je objavljena na YouTubeu pod nazivom “Čast je u džihadu, poruka Balkancima”.

Postupajući tužilac Tužilaštva BiH kazao je na ročištu da je Keserović u više video isječaka pozivao na ubistva hrišćana.

Jasmin Keserović je jedan mlad momak koji je sa nepunih 19 godina otišao tamo kao još mlađi punoljetnik. Još uvijek kao neizgrađena ličnost, otišao je u januaru 2013. godine, a tek će u maju ISIL biti proglašen terorističkim. On je otišao u onom ambijentu kada se govorilo o Arapskom proljeću, kada se govorilo o uvođenju demokratije. Otišao je u sasvim jednom drugom ambijentu kao još uvijek neformirana ličnost“, kazao je Dupovac.

Kenan Ademović je zastupnik po službenoj dužnosti Milarema Berbića, a nakon sinoć održanog ročišta je istakao da su neki od dokaza Tužilaštva već sada kontradiktorni.

Kao što ste vidjeli, neki dokazi koje ima Tužilaštvo su kontradiktorni. Ministarstvo sigurnosti u jednom svom podnesku kaže da nema informaciju da je moj branjenik Milarem Berbić prelazio preko granice BiH, a u drugom ima. To znači, već imamo jednu kontradikciju vidjećemo kako će Sud reagovati. Mora se dokazati da li je on učestvovao u bilo kakvim vojnim akcijama. Čuli ste što je odbrana i sam moj branjenik rekao da je bio u Siriji ali da je radio na nekim drugim stvarima i nikad nije imao oružje. Što se tiče osnovane sumnje, to ćemo vidjeti u zadnjem postupku”, kazao je Ademović i dodao:

“Ako ste čuli, moj branjenik nije uhapšen, on se predao i bili su deset mjeseci u tome, kako ga je nazvao, logoru. To je gospodin koji je 54. godište, znači ima preko 60 i kusur godina, možda će i to biti jedan od razloga za ovo što je odbrana predložila kućni pritvor”.

Senad Bilić je u ovom slučaju advokat po službenoj dužnosti osumnjičenih Hamze Libidija i Senada Kasupovića. Osumnjičeni Libidi rođen je 1998. godine. Inače, njegov očuh je također jedan od deportovanih boraca ISIL-a, Emir Ališić. 

Libidi je u sudnici najprije odbio da ustane pravdajući se razlozima “s vjerske strane”. Nakon konsultacija sa advokatom koji mu je dodijeljen po službenoj dužnosti ustao je i odgovarao na pitanja sutkinje. U Siriju je otišao 2014. godine.

Održano je ročište povodom prijedloga određivanja pritvora. Ja branim gospodina Libidija i gospodina Kasupovića. Njima je pritvor već određen kada je Državna agencija za istragu i zaštitu saznala da su oni napustili teritoriju BiH. Od tada se provodi istraga, raspisana je potjernica. Sada je u ovom momentu došlo do prijedloga da e odredi pritvor zbog opasnosti od bjekstva. Odbrana se protivila tome jer je to malo nelogično s obzirom da su pod punom kontrolom organa vlasti BiH, oduzete su im putne isprave. Bili su skoro godinu dana u zarobljeništvu kod Kurda nekih. Mi smo se protivili tome, Tužilaštvo se protivilo, sada je odluka na Sudu. Gospodin Kasupović je otišao 2013. godine kada to nije bilo krivično djelo jer ISIS nije tada još bio proglašen terorističkom organizacijom, ali to je sada na Sudu“, kazao je Bilić nakon sinoćnjeg ročišta.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad