Božo Ljubić: Razumijem zabrinutosti bošnjačke strane

Vijesti 20. dec 201913:16 > 13:40
N1

Predsjednik glavnog vijeća Hrvatskog narodnog sabora Božo Ljubić održao je pres-konferenciju u Mostaru te je poručio kako očekuje da će Kolinda Grabar Kitarović i u prvom i drugom krugu pobijediti na predsjedničkim izborima u Hrvatskoj te da ima njegovu podršku.

Državno izborno povjerenstvo (DIP) Republike Hrvatske potvrdilo je u petak da su u dva biračka odbora u Banjoj Luci i jedan u Sarajevu imenovani članovi HDZ-a BiH, iako odbori moraju biti nestranački, pa su članovi tih odbora razriješeni članstva.

Bit će imenovani drugi ako je to tako. Ja nemam informacije o tome. Članovi izbornih povjerenstava trebaju biti stranački nezavisni”, komentarisao je Ljubić.

Na pitanje da li će predsjednik Federacije Bosne i Hercegovine ostati Marinko Čavara ili neko drugi, Ljubić je odgovorio kako “prioritet u pregovorima i predlaganjima kadrova za vlast i u FBiH i na državnoj razini je sigurno da ima HDZ BiH”.

Kao što znate, predsjednik HDZ-a BiH je rekao koji su to uvjeti za formiranje Vlade FBiH, imenovanje kadrova. Vjerujem da će taj proces teći paralelno sa dogovorima oko promjene Izbornog zakonodavstva i najbolje bi bilo da ta dva procesa idu simultano. Nadam se da ćemo nakon ponedjeljka imati i Vijeće ministara BiH i imat ćemo sve uvjete da se raspravlja i o Izbornom zakonu. Moje stajalište, bez obzira što neki na političkoj sceni – u prvom redu Komšić koji govori iz vlastite pozicije – ja sam uvjeren da legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda će naći načina da se dođe do kvalitetnog kompromisa koji će zadovoljiti interese sva tri naroda. Što se tiče Hrvatskog narodnog sabora, mislim da mi ne bi trebali nove prijedloge slati – da ove prijedloge koje imamo treba staviti na sto i onda u otvorenoj raspravi sa našim partnerima kad je u pitanju Izborni zakon, u prvom redu mislim na legitimne predstavnike Bošnjaka, doći do prijedloga koji će zajednički biti upućeni u proceduru“, komentarisao je Ljubić.

Predsjednik GV HNS-a je rekao i da nema podataka da li su lideri SDA i HDZ-a BiH održali sastanke, kako je i najavljeno u Mostaru, ali da to podržava.

Podržavam to da se stave prijedlozi na sto i da se razgovara. Prijedlog koji je bio u proceduri Doma naroda sigurno osigurava legitimno predstavljanje Hrvata na svim razinama. Spremni smo da razumijemo i drugu stranu. Isto tako razumijem određene zabrinutosti bošnjačke strane u svezi s tim jer u tom prijedlogu bi se moglo desiti da neka županija sa bošnjačkom većinom ne bi imala delegata u Domu naroda i smatram da se može doći do kvalitetnog rješenja koji će zadovoljiti legitimno predstavljanje sva tri konstitutivna naroda“, naglasio je Ljubić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad