Božo Ljubić objasnio vlastitu izjavu

Vijesti 20. dec 201916:47 > 16:50
N1

Božo Ljubić, predsjednik Glavnog cijeća Hrvatskog narodnog sabora (HNS) nakon održane pres-konferencije u Mostaru uputio je sapštenje kako bi pojasnio vlastitu izjavu.

“Nemam običaj objašnjavati što sam rekao na obraćanju za medije ali ovoga puta imam potrebu. Naime danas sam se nakon sjednice Glavnog vijeća HNS-a BiH obratio novinarima pa sam i odgovorio na nekoliko pitanja. Jedno od pitanja se ticalo imenovanja vlasti u Federaciji BiH. S obzirom na naslove i vrlo šturi tekst ispod, mogao bi se steći drugačiji utisak u odnosu na ton i intencije obraćanja, za što možda i ja snosim određenu odgovornost, pa imam potrebu reagirati”, kazao je.

VEZANE VIJESTI

“Nakon što sam parafrazirao izjavu predsjednika HDZ BiH i HNS-a Dr. Čovića o ovom pitanju (koja je medijima dobro poznata), dodao sam da bi bilo najbolje da pregovori i dogovori oko formiranja vlasti u Federaciji BiH i izmjena Izbornog zakona idu paralelno i simultano. Pri tome sam dodao, da vjerujem da će legitimni predstavnici tri konstitutivna naroda, koji nose odgovornost za stabilnost Bosne i Hercegovine, doći do odgovarajućeg kompromisa koji će omogućiti legitimno predstavljanje svim konstitutivnim narodima (tamo gdje je to Ustavom predviđeno)”, poručuje. 

“Uz to sam naglasio da HNS BiH, po mom mišljenju, ne bi trebao slati nove prijedloge u proceduru, već sve prijedloge treba staviti na stol i u odgovornom i iskrenom pristupu doći do zajedničkog prijedloga ističući pri tom posebice odgovornost predstavnika Hrvata i Bošnjaka kojih se to najviše tiče, s obzirom na relevantne presude Suda u Strasbourgu i Ustavnog suda BiH”, navodi u saopštenju.

“Općenito, smatram da pojam ‘uvjetovanje’ (koji se našao u različitim varijacijama naslova većine medija) nije dobrodošao u momentu početka dijaloga. Naravno pri tome želim jasno naglasiti da jeste uvjet realizacija presuda Ustavnog suda BiH glede legitimiteta predstavljanja konstitutivnih naroda u Predsjedništvu i domovima naroda te glede Mostara kao i realizacija presude Suda za ljudska prava glede mogućnosti kandidiranja svakog građanina u institucije BiH”, navodi se. 

On je rekao da imena kandidata za predsjednika Federacije BiH nije u nadležnosti GV niti u njegovoj lično već vodstva HDZ BiH.

Vijesti na koju je reagovao Božo Ljubić pročitajte na OVOM linku.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad