Adil Osmanović otkrio da li će SDA podržati kandidaturu Mlađena Božovića

Vijesti 20. dec 201916:59 > 17:03
N1

Predsjedavajući Kluba zastupnika SDA u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Adil Osmanović je komentarisao prijedloge za sastav novog saziva Vijeća ministara, uključujući i kandidaturu Mlađena Božovića za ministra ljudskih prava i izbjeglica.

“U toku su provjere koje vrše nadležne institucije Bosne i Hercegovine. SDA će podržati samo one kandidate koji prođu provjere u SIPA-i i CIK-u koje su u toku. Na temelju provjera u institucijama ćemo zauzeti naš stav. Da budem sasvim jasan, bilo koji kandidat za kojeg se eventualno utvrdi da ne zadovoljava zakonske kriterije, neće dobiti našu podršku”, naveo je Osmanović.

Po njegovim riječima, svi kandidati koji dobiju podršku i budu imenovani moraju da rade u interesu građana i da se striktno pridržavaju zakona. Ako u bilo kojem trenutku neko od njih bude postupao protiv zakona ove države, mora da zna da će mu biti uskraćena podrška i pokrenuta procedura smjene.

“Od početka ovog procesa, insistirali smo na vladavini zakona. Za nas je, kada je u pitanju imenovanje Vijeća ministara, prvi prioritet slanje Programa reformi u sjedište NATO štaba u Briselu. U ovom trenutku ne postoji ništa važnije od početka implementacije reformi u sektoru odbrane i nastavka euroatlantskih integracionih procesa, u skladu sa ciljevima naše vanjske politike”, kazao je Osmanović.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad