Bugajski za N1: Program reformi je ANP, Macron priča gluposti

Vijesti 20. dec 201917:35 > 17:37
N1

Ugledni američki analitičar Centra za analizu evropske politike Janusz Bugajski govorio je eksluzivno za N1 televiziju o Bosni i Hercegovini. Bugajski je komentarisao evropski i NATO put BiH, Godišnji nacionali plan, ali dotakao se i zemalja regije, ruskog i američkog utjecaja, opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa i izjave francuskog predsjednika Emanuela Macrona da je BiH tempirana bomba.

N1: Govorili ste posebno u američkom Senatu i o članu Predsjedništva iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku. Kako vidite njegovo djelovanje u BiH, ako uzmemo stavove da je Dodik nekada govorio jedno danas je totalno drugi politički čovjek?

Bugajski: Imam puno toga da kažem za gospodina Dodika. On je pragmatičar. Mijenja svoje pozicije i stavove. On je bio nada za međunarodnu zajednicu. Predstavljao je snagu da će BiH krenuti naprijed. Ali zašto se to nije desilo postavlja se pitanje? Da li je to zbog korupcije, da li je to što ne želi da ispusti vlast ili je to pitanje pritiska koji dolazi sa strane – ruskog pritiska. Mi to ne znamo. Kako bi se to moglo to razriješiti. Da li se pritisak na Dodika može izvršiti putem sankcija, ili putem mjera da mu se Dodika uzme ili će se neke mjere odnositi na članove njegove porodice. On će možda prihvatiti neke stvari a možda.

N1: Nato put je bio kočnica formiranja vlasti u BiH. Nakon dogovora i Programa reformi. Predsjedavajući Predsjedništva Željko Komšić i bošnjački član Predsjedništva Šefik Džaferović kažu da je “Program reformi” – godišnji nacionalni plan (ANP) dok Milorad Dodik s druge strane negira te stavove. Šta vi kažete?

Bugajski: To jeste nacionalni godišnji plan. To nije plan za članstvo. Ali kada govorim o ANP oni se odnose na različite zemlje. To ne znači da će se zemlja kvalificirati da postane članica NATo-a. Recimo Gruzija i Makedonija su jedni od primjera imali su akcione planove. Tako da se moraju locirati prava pitanja. Neće biti lako za BiH. Nisam siguran šta misli gospodin Dodik možda kaže Rusima: “Ne sekirajte se nećemo se priključiti NATO-u” ali imate i puno propagande sa ruske strane.

Analitičar CEPA komentarisao je i sve prisutniji ruski utjecaj kako u BiH tako i regionu.

Bugajski: Rusija ima svoje stratege u BiH ali i Srbiji. Želi da podijeli Zapad i to je njen strateški njen cilj. Ne vjerujem da će Rusija napustit Balkan i ostaviti ga u ruke SAD-a. Dobar primjer jeste da čak ukoliko ste članica NATO-a to vas ne čini da ste imuni od raznih ruskih pritisaka. Najbolji primjer su: Bugarska, Mađarska i Hrvatska. NATO će vas zaštiti tek od nekih većih pritisaka ali Rusija se boji da sa NATO-om dolazi i Amerika. Oni žele da eliminiraju SAD.

Komentarisao je i izjavu francuskog predsjednika Emmanuela Macrona da je BiH “tempirana bomba”.

Bugajski: Macron posljednjih nekoliko sjednica čudne je izjave davao. Rekao je da je NATO mrtav ali to je loša poruka i NATO se osnažuje. Ono što on misli ja nekako nagađam možda je to on čuo od drugih političara iz Evropske Unije. Kaže da se nekako BiH radiklaizarala. To je zaista glupost. To se koristi kao što je to Slobodan Milošević koristio da BiH predstavlja prijetnju sigurnosti danas EU. Ja bi želio da kažem da ako se želite da se fokusirate na terorirzam na sve. Šta je sa hrišćanskim radikalizom i sa onim koji je u Donabasu urajinska vlada proglasila teroristima. Imate Srbiju, Republiku Srpsku da li se u njima kriju neki teroristi?

Kompletan intervju sa Januszom Bugajskim možete pogledati na N1 u subotu u 21 sati.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad