"RS više ni u fusnotama nema o odlučivanju o ulasku u NATO"

Vijesti 20. dec 201918:25 > 19:20
N1

Program reformi Bosne i Hercegovine, dokument koji je Predsjedništvo BiH usvojilo krajem prošlog mjeseca, konačno je ugledao svjetlost dana. Dokument je objavljen, uoči posebne sjednice Narodne skupštine RS, koja je sazvana za ponedjeljak na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Ovaj dokument su novinarima proslijedili članovi klubova iz opozicionih stranaka u Narodnoj skupštini Republike Srpske.

U Maršala Tita 16, stigli su u podne, sa kutijama u rukama, i 40.171 potpisom. Mladi SDS-a od Predsjedništva Bosne i Hercegovine su zatražili objavljivanje Programa reformi, ali i sjednicu Narodne skupštine o istom.

“Da li će naš novac od uplaćenih poreza odlaziti na finansiranje naoružanja, da li će naši vojnici morati da idu da ratuju u tuđim državama, za tuđe interese. Postavljamo pitanja koja su od javnog interesa za sve građane i Republike Spske, ali i Bosne i Hercegovine”, kaže Bojana Golijanin, SDS.

Za to vrijeme u Banjaluci, procurio je dokument na 21 stranici. SNSD podvlači kako usvojeni Program reformi ne znači članstvo u NATO, niti ga prejudicira.

“Ok, nek su dobili dokument (opozicija), ništa nije tajno, idemo na Posebnu sjednicu sa dnevnim redom Informacija o tome. U prilogu su dostavljeni radni dokumenti, svi poslanici će imati uvid, obavićemo raspravu”, ističe Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a.

I to već u ponedjeljak, u 17 časova popodne, odlučio je Kolegijum.

“Na zahtjev srpskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine zakazali smo Posebnu sjednicu”, dodaje Nedeljko Čubrilović, predsjednika NSRS.

“Zakazivanje Posebne sjednice ovim povodom i ovom temom neće ništa promijeniti, Program reformi je već usvojen”, tvrdi Perica Bundalo, šef kluba PDP-a.

“RS više ni u fusnotama nema o odlučivanju o ulasku u NATO”, poručuje Miladin Stanić, šef Kluba poslanika SDS.

U dokumentu koji je iz klubova poslanika dostavljen novinarima, pet je poglavlja. Navode se i mala izdvajanja za odbranu blizu 1 % BDP-a, nastavak knjiženja neperspektivne vojne imovine, postavlja se cilj donošenje Strategije za rješavanje ratnih zločina, a na strani 19 i 20 pominje se “Državni bezbednosni organ”, koji bi definisao rukovanje NATO tajnim podacima.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad