Detalji ročišta borcima ISIS-a

Vijesti 20. dec 201918:41 > 19:09
N1

Sud Bosne i Hercegovine odredio je jednomjesečni pritvor petorici osumnjičenih boraca ISIS-a. Sedam ih je iz Sirije deportovano na Međunarodni aerodrom Sarajevo. U pritvoru su Jasmin Keserović, Senad Kasupović, Hamza Labidi, Emir Ališić i Milarem Berbić, a na ispitivanju u Državnoj agenciji za istrage i zaštitu - Armen Dželko i Muharem Dunić.

Imao je 19 godina kada je 2013. otišao u Siriju. Ratovao je za takozvanu Islamsku državu. Jasmina Keserovića Tužilaštvo Bosne i Hercegovine tereti za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Javnosti je poznat s propagandnog prijetećeg video snimka “Čast je u džihadu: poruka Balkancima”.

“Pozivao ih je da ustanu, da ubijaju kršćane u njihovom gradovima, da im postavjaju eksplozive pod auta, da ih ubijaju snajperima, prigušivačima. Mi smo to sve zadokumentovali”, podsjeća Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH.

“Moj branjenik Keserović kao 19-godišnjak još nije bio formiran i nije mogao donositi racionalne odluke i shvatiti gdje ide”, tvrdi Senad Dupovac, advokat Jasmina Keserovića.

Milarem Berbić iz Zenice, javnosti takođe poznat s propagandnog video snimka, najstariji je od grupe deportovanih boraca. Tužilaštvo ga tereti za organizovanje terorističke grupe i pridruživanje paravojnim formacijama. Berbić je sudiji rekao da je u Siriju otišao po kćerku, a ne da ratuje, da je održavao kuće, elektroinstalacije, popravljao agregate. Sve u ketibi, preciznije jedinici – Gorana Pavlovića.

“Postoji i iskaz svjedoka koji decidno navodi da je Milarema Berbića prepoznao u Siriji kao osobu koja je boravila i borila se”, kaže Ćazim Hasanspahić, tužilac Tužilaštva BiH.

“Iz onoga što su oni razgovarali sa njegovim sinom – on je rekao da postoji mogućnost da mu je otac u Siriji, ali da se bavi građevinskim radovima. Ne postoji nijedan dokaz da je Berbić imao bilo kakvo oružije”, dodaje Kenan Ademović, advokat Milarema Berbića.

Tridesetdevetogodišnji Senad Kasupović tereti se za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Zarobljen je u Siriji u februaru ove godine.

“On je jedan od prvih ljudi koji je 2013. otišao u Siriju i pridružio se terorističkoj grupi ISIL. On je veteran, više puta ranjavan u borbi”, ističe Dubravko Čampara, tužilac Tužilaštva BiH.

Dvadesetjednogodišnji Hamza Labidi iz Zavidovića odbio je ustati pred sudom obrazlažući to vjerskim razlozima. Nakon konsultacije sa advokatom to je ipak učinio. U Siriju je otišao 2014. godine. Njegov očuh je Emir Ališić – takođe jedan od deportovanih boraca tzv. Islamske države. Tereti se za organizovanje terorističke grupe u vezi sa krivičnim djelom terorizam. Ališić je sudiji rekao da nije imao novca da se vrati u BiH.

“Ja sam davno mislio doći, ali nisam mogao, nisam imao uslova da dođem”, kaže Ališić.

Ranije je najavljivano da će u prvoj grupi biti deportovano devet državljana BiH, boraca tzv. Islamske države.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad