Univerzitet u Tuzli promovirao 17 doktora nauka

Vijesti 20. dec 201919:51 > 19:53
Fena

Univerzitet u Tuzli promovirao je danas novu generaciju doktoranata koji su svoje disertacije odbranili na tuzlanskim fakultetima. Većina od njih 17 nastavit će svoje karijere u akademskim okvirima.

Među 17 novopromoviranih doktoranata je i asistentica Farmaceutskog fakulteta Univerziteta u Tuzli Ermina Cilović – Kozarević koja je kroz svoj doktorski rad ispitivala antioksidativna svojstva nekoliko biljaka koje rastu na našim livadama i u šumama.

‘Moje istraživanje se temelji na ispitivanju antimikrobskih aktivnosti etarskih ulja. To je veoma popularno s obzirom na antibiotike koji su predstavili revoluciju u nauci, a s obzirom na veliki broj mikroorganizama koji postaju rezistentni na antibiotike, istraživanje prirodnih antibiotskih supstanci ima ogroman značaj u nauci”, izjavila je Cilović – Kozarević.

S ovogodišnjom doktorskom generacijom Univerzitet u Tuzli je odškolovao ukupno 938 doktora nauka.

”Postajemo bogatiji za mlade ljude koji imaju šta da kažu, koji su dobrodošli na naš Univerzitet, sa svojim projektima, sa istraživanjima i nadam se da će oni naslijediti nas koji smo na zalasku svojih karijera. Zaista smo ponosni na njih i na nama je da im pomognemo u daljem razvoju njihovih karijera”, ističe rektorica Univerziteta u Tuzli Nermina Hadžigrahić.

Najmlađi doktori nauka bit će uključeni u nastavu na fakultetima na kojima su okončali treći ciklus studija.

”Na njima je budućnost BiH, naročito naučnih oblasti iz kojih oni dolaze. Oni su jedan dobar pokazatelj da naša mladost, naše obrazovanje ide u dobrom pravcu”, kazala je ministrica za obrazovanje i nauku TK Fahreta Brašnjić.

Na današnjoj su svečanosti doktoranti i zvanično preuzeli svoje diplome.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad