Žestoka kritika iz SDS-a: Ovo je nerazumno, neka se Dodik osvijesti…

Vijesti 21. dec 201911:44 > 11:49
N1

Od svog nastanka do danas Republika Srpska nije doživjela ovakav udarac i izdaju kao što je to sa ''Programom reformi BiH'' kojim se nepovratno cementira put ulaska u NATO, jača Bosna i Hercegovina, a marginalizuje i slabi Republika Srpska kojoj se otimaju nadležnosti i gazi njena odluka o vojnoj neutralnosti – istakla je Aleksandra Pandurević, visoki funkcioner SDS-a.

„Izgleda da ćemo, po Dodiku, sa Srbijom sarađivati tako što će Srbi iz Republike Srpske ići na Kosovo da ga otimaju od Srbije! Ovo pokazuje koliko je opasno kada jedan čovjek u svoje ruke stavi svu političku moć, da bi onda pregazio sve institucije i interese srpskog naroda!“,, kazala je Pandurević.

Ona je kazala da je Dodik ovim Programom reformi marginalizovao Republiku Srpsku i jasno naveo da su mu glavni spoljnopolitički cilj evroatlantske integracije, i da prihvata da radi u skladu sa ranije donesenim odlukama Predsjedništva BiH, Savjeta ministara i Parlamenta BiH.

„Nažalost, moramo reći : Da, ovo je ANP sa svih njegovih pet poglavlja! Ovim dokumentom aktiviramo program Akcionog plana za članstvo u NATO-u i već u narednu godinu-dvije dana možemo očekivati i poziv za punopravno članstvo u NATO-u koji će opet prihvatiti sam Milorad Dodik“, rekla je Panurević.

Pandurević je ponovila da se Dodik dokumentom obavezao i na poštovanje člana 84. Zakona o odbrani koji kaže da će institucije BiH nastaviti raditi na aktivnostima za punopravno članstvo u NATO-u! Nigdje ni slova, ni u fusnoti nema o entitetima i Rezoluciji Narodne skupštine o vojnoj neutralnosti, ali se zato sedam puta pominju ”evroatlantske integracije” kao cilj i čak 59 puta riječ ”NATO”!

„Dodik je pokazao i da je njegova priča o referendumu o NATO-u samo bacanje prašine u oči, jer je u ovom dokumentu naveo da će sve buduće odluke o NATO-u donositi isključivo Predsjedništvo BiH i Parlament BiH! Dakle, sam on će, prije isteka ovog mandata, kao što je glasao za ovaj za srpski narod izdajnički Program reformi, glasati i za ulazak u NATO! Ovim dokumentom je razvlastio Narodnu skupštinu i uzeo joj mogućnost raspisivanja referenduma o ulasku u NATO! S druge strane, kakav može biti ishod referenduma na nivou BiH, sem isti kao i 1.mata 1992“,  istakala je Aleksandra Pandurević.

Ona je kazala da je neshvatljivo da se čak i u dijelu ”Saradnja sa susjedima” navodi da će u fokusu te saradnje biti ”evroatlantske integracije” i da ćemo izgleda, po Dodiku, sa Srbijom sarađivati tako što će Srbi iz Republike Srpske ići na Kosovo da ga otimaju od Srbije!

„Nerazumno je da je sve ovo prihvatio u momentu kada Srbija najavljuje novu deklaraciju o vojnoj neutralnosti!”, naglasila je Pandurević.

„Zapanjujuće je da se Dodik toliko osilio, pa je ovim dokumentom obećao i knjiženje parspektivne vojne imovine na BiH, a od Republike Srpske otima novac od prodaje neperspektivne vojne imovine i daje ga Oružanim snagama da bi bile kompatibilne sa NATO-om. I da se ogoli do kraja, narodu je obećavao ukidanje Suda i Tužilaštva BiH, a NATO-u obećava Apelacioni sud na nivou BiH i mješovitu specijalizovanu jedinicu za spašavanje. Dakle, Republika Srpska ostaje i bez nadležnosti u oblasti civilne zaštite“, zalljučila je Pandurević.

Ona je na kraju pozivala Dodika da se do ponedeljka osvijesti, da ne bi završio na najsramnijoj stranici srpske istorije, i da u ponedeljak zajedno nađemo izlaz i spasimo što se spasiti može.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad