Borenović: Dodik je ukinuo Narodnu skupštinu Republike Srpske, više je nema

Vijesti 21. dec 201912:36 > 12:39
N1

Branislav Borenović, predsjednik Partije demokratskog progresa, kazao je danas na pres-konferenciji u Banjaluci da je Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH, iz Programa reformi potpuno izbrisao dvije riječi - Republika Srpska, i sve njene institucije.

On je ocijenio da bi bilo mudrije da su se stvari postavile drugačije.

‘Sve je ovo radio sam, ne konsultujući ne samo građane i javnost već nijednu instituciju Republike Srpske. Proces članstva u NATO će biti vođen isključivo preko bh. institucija bez ijedne mogućnosti da insitucije Republike Srpske učestvuju u tom procesu. Važno je sve dileme otkloniti, da ne živmo u iluzijama, kako su zaustavljeni određeni procesi. Potpuno je jasno, Programom reformi, Bosna i Hercegovina i Republika Srpska odlukom Milorada Dodika ide u NATO savez i to je nepovratan proces. Nije dobro što u ovom procesu ne učestvuju institucije Republike Srpske, nije dobro što Narodna skupština nema nikavku ulogu kao nijedna institucija Republike Srpske. Bilo bi mudrije i pametnije da su se stvari postavile malo drugačije. Smatramo da je čitav ovaj proces bez ijednog razloga bio sakriven od javnosti i da je to bio pokušaj da se skloni pažnja javnosti s onoga što je suština ovog dokumenta. Ide se ka prenosu nadležnosti, ka formiranju novih institucija i nečemu što će biti potpuno izvan naših okvira. Narodna skupština ništa ne može učiniti”, ispričao je Borenović.

Prema njegovim riječima, Dodik se pokušao sakriti iza odluka Narodne skupštine.

”Veliki lider malog srca, kukavica, pokušava se sakriti iza odluke Narodne skupštine. Dokument je ovjeren i potpisan, ide u Brisel. Sakrivanje Milorada Dodika iza Skupštine, a on ju je na desetine puta pogazio. Ovaj dokument je ukidanje Narodne skupštine, nema je. U ovom dokumentu nedostaju dvije riječi: Republika Srpska, ne spominje se nijedna institucija Republike Srpske. Zašto je Dodik ugasio Republiku Srpsku i njene institucije iz Programa reformi? Nisu ovo dječije igre, ovo su ozbiljne stvari, u ovome treba da učestvuju svi, da stanemo iza odluke koja je strateškog značaja. Ovim se stavlja granica na Drini. O ovome treba govoriti istinito, ovo je gotova stvar”, naglasio je on.

”Mi ne govorimo uopšte o samom sadržaju već o procedurama kako se došlo do ovog dokumenta. Zašto se krilo od javnosti?”, zapitao se on.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad