Janusz Bugajski za N1: Imam puno toga da kažem za gospodina Dodika

Vijesti 21. dec 201921:48 > 22:11
N1

Ugledni američki analitičar Centra za analizu evropske politike Janusz Bugajski govorio je eksluzivno za N1 televiziju o Bosni i Hercegovini.

Govorio je posebno u američkom Senatu i o članu Predsjedništva iz reda srpskog naroda Miloradu Dodiku. Kako vidi njegovo djelovanje u BiH, ako uzmemo stavove da je Dodik nekada govorio jedno danas je totalno drugi politički čovjek?

“Imam puno toga da kažem za gospodina Dodika. On je pragmatičar. Mijenja svoje pozicije i stavove. On je bio nada za međunarodnu zajednicu. Predstavljao je snagu da će BiH krenuti naprijed. Ali zašto se to nije desilo postavlja se pitanje? Da li je to zbog korupcije, da li je to što ne želi da ispusti vlast ili je to pitanje pritiska koji dolazi sa strane – ruskog pritiska. Mi to ne znamo. Kako bi se to moglo to razriješiti. Da li se pritisak na Dodika može izvršiti putem sankcija, ili putem mjera da mu se Dodika uzme ili će se neke mjere odnositi na članove njegove porodice. On će možda prihvatiti neke stvari a možda”, rekao je.

Bugajski je komentarisao evropski i NATO put BiH, Godišnji nacionali plan, ali dotakao se i zemalja regije, ruskog i američkog utjecaja, opoziva američkog predsjednika Donalda Trumpa i izjave francuskog predsjednika Emanuela Macrona da je BiH tempirana bomba.

Kompletan intervju pročitajte OVDJE.

Snimak intervjua donosimo u prilogu vijesti. 

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad