Savjet Evrope o slučaju Sejdić – Finci

Vijesti 22. dec 201912:29 > 12:31
N1

Savjet Evrope saopštio je da se uskoro očekuje nastavak neophodnih političkih i pravnih procesa u BiH radi sprovođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju "Sejdić-Finci".

“Preliminarni kontakti između političkih lidera i Savjeta Evrope već su uspostavljeni, posebno putem Kancelarije Savjeta Evrope u Sarajevu i Odjeljenja za izvršenje presuda Evropskog suda za ljudska prava”, navodi se u saopštenju povodom 10 godina od donošenja presude u slučaju “Sejdić-Finci”.

Ocijenivši da se danas obilježava “uznemirujuća godišnjica”, iz Savjeta Evrope navode da je ova presuda naglasila diskriminatorsku prirodu izbornog sistema BiH, koji sprečava sve one koji ne žele ili ne mogu da se priklone nijednom konstitutivnom narodu ili ne ispunjavaju kombinaciju zahtjeva etničkog porijekla ili mjesta boravka, da se kandiduju za Predsjedništvo ili Dom naroda.

“I pored velikih napora neophodne reforme nisu usvojene i Odbor ministara Savjeta Evrope opisao je situaciju kao jasno kršenje bezuslovnih obaveza BiH u skladu sa Evropskom konvencijom o ljudskim pravima, a time i svojih obaveza kao zemlje članice Savjeta Evrope”, navodi se u saopštenju.

S ciljem prevazilaženja ove ozbiljne situacije i ostvarivanja napretka, Odbor Savjeta Evrope je prošlog proljeća pozvao ministra u Savjetu ministara da dođe u Strazbur kako bi razmotrili strategiju neophodnu da se osigura usvajanje ustavnih i zakonodavnih aranžmana prije oktobra 2021. godine, odnosno godinu dana prije izbora 2022. godine.

Iz Savjeta Evrope navode da je ovaj sastanak više puta odgođen zbog poteškoća u formiranju Savjeta ministara nakon izbora 2018. godine.

“Te teškoće su nedavno prevladane i uskoro se očekuje dugo očekivani nastavak neophodnih političkih i pravnih procesa”, navodi se u saopštenju.

Iz Savjeta Evrope ističu da je neophodno efikasno djelovanje na šta ukazuje i činjenica da bi Konvencija, kao što je i jasno naznačeno u Ustavu BiH, trebalo da bude superiornija u odnosu na sve zakone u zemlji i da svi građani trebalo da uživaju zagarantovana prava i slobode, uključujući na polju politike.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad