Akademski nemoral: Do diplomskog rada preko interneta za 180 KM

N1

Iako stručnjaci upozoravaju na zabrinjavajuću ekonomsku situaciju u zemlji, sve su češći istupi političara koji iznose brojke o enromnom porastu zaposlenosti.

“Danas je ona 18,4%, podsjećamo prije četiri godine Hrvatska je bila na 15%, znači približavamo se tom nekom nivou gdje je Hrvatska bila prije četiri godine”, rekao je Fadil Novalić, premijer FBiH.

No u ekonomski najsnažnijem dijelu zemlje, najvećem Univerzitetskom centru – Kantonu Sarajevo, nisu baš optimistični.

“Ono što je posebno zabrinjavajuće je struktura nezaposlenih među visokoobrazovanim, od osam hiljada nezaposlenih visokoobrazovanih osoba, četiri hiljade i 500 je mladih. Mi u ovom trenutku školujemo ljude za koja nemamo radna mjesta”, istakao je Malik Garibija, ministar za rad i socijalna pitanja KS.

Školovanje je tek poseban problem. Afera lažnih diploma potresa javnost mjesecima, no niko ne otvara pitanje kvaliteta stečenog znanja.

“Imate dio mladih koji pribjegavaju olakom sticanju diploma, počev od toga da učenici srednjih škola kupuju u Vilsonovom ili negdje drugo ispričnice za opravdavanje časova. Do kupovine seminarskih radova, diplomskih radova, magistarskih radova, ima i to”, navela je Zineta Bogunić, ministrica obrazovanja KS.

Na interentetu smo izabrali jedan kontakt. Informisali se koliko košta izrada diplomskog rada na temu Analiza spoljntrgovinskog bilansa BiH.

“To je od 24 do 30 strana. Mislim da je to standard za diplomski rad.? Evo provjeriću pa vam javim za pet minuta. Dogovoreno.”

Uskoro je stigla poruka.

“Cijena za Vaš rad bi bila 180KM, u cijenu su uračunate korekcije i naravno rad ćete pregledati preko TeamViewera, pa tek onda uplatiti.”

“Ako se preko interneta objavljuje, ja to radim, a da to niko ne sankcioniše i niko ne gleda. To jeste ilegalno, ali niko ne sankcioniše”, kazala je Bogunić.

Radi se o akademskom nemoralu kaže pravni sturčnjak iz oblasti autorskog prava. Osim što je nemoralna, kupovina radova nije zakonita.

“Norme krivičnog prava konkretno inkriminišu, ili drugim riječima čine kao krivično djelo, ako neko tvrdi da je autor nekog autorskog djela, a ta osoba nije. I ne samo to, onaj ko pomaže, tj. onaj ko tvrdi da je neka osoba autor djela, a to nije ta osoba, takođe to je krivično djelo po Krivičnom zakonu BiH”, pojasnio je Haris Asić, stručnjak za oblast autorskih prava.

I pored velikog broj spornih diploma, i onih koje su sticane akademskim prečicama, BiH se nalazi na samom začelju tabele po po procentu visokoobrazovanih u Evropi- sa 12,7%.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad