Posebna sjednica NSRS-a sa samo jednom tačkom – Program reformi BiH

Vijesti 23. dec 201907:44 > 07:46
SDS

Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) bit će održana danas sa samo jednom tačkom dnevnog reda: Informacijom o dokumentu Program reformi BiH, usvojenom u novembru na vanrednoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Zasjedanje entitetskog parlamenta je zakazano na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Predsjedništvo BiH je 19. novembra na vanrednoj sjednici usvojilo Program reformi BiH, koji bi trebalo da bude dostavljen u NATO savez u Briselu, dan nakon što bude potvrđen izbor Vijeća ministara BiH, što se očekuje također danas.

Zbog Dodikovih, kako je rečeno obaveza, posebna sjednica Narodne skupštine RS-a zakazana je tek za 17.00 sati.

Nakon što je javno objavljen sadržaj dokument „Programa reformi“, nastavljene su optužbe vlasti i opozicije u RS o tome da li je Dodik potpisao nastavak puta BiH ka članstvu u NATO ili ne.

Za SDS Dodik je „pogazio“ odluku NSRS o vojnoj neutralnosti, jer se u Programu reformi, koji smatraju ANP-om ne pominje taj stav ni RS, dok iz PDP-a ukazuju da zasjedanje parlamenta ne može za zaustavi slanje tog dokumenta u NATO savez u čije članstvo, kako kažu, ide Bosna i Hercegovina odlukom Milorada Dodika.

“Opozicija džabe galami”, odgovorio je Dodik te ponovio da u Programu reformi BiH nema ni prejudiciranja članstva BiH niti puta ka toj vojnoj alijansi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad