Akademija povodom 27 godina od osnivanja VKBI-a: Obrazovanje staviti u fokus

Vijesti 23. dec 201908:11 > 08:18
Anadolija (AA)

Vijeće Kongresa bošnjačkih intelektualaca, povodom 27 godina od osnivanja, održalo je sinoć u Vijećnici svečanu Akademiju na kojoj su uručene zahvalnice i plakete laureatima Vijeća za 2019. godinu.

Akademiji su prisustvovali predstavnici brojnih organizacija i instutucija s kojima Vijeće sarađuje, predstavnici državnih institucija iz BiH, akademske zajednice kao i ličnosti iz javnog, političkog i kulturnog života Bosne i Hercegovine.
Plakete su dobiti Udruženje “Obrazovanje gradi BiH”, Centar za mir i multietničku suradnju, Miro Lazović, mr. Avdo Hebib, prof.dr. Ćazim Sadiković, akademik Dževad Karahasan.
Plakete su posthumno dobili i dr. Abdulah Nakaš, dr. Irfan Ljubijankić, akademik Tvrtko Kulenović i akademik Ljubomir Berberović. Zahvalnicu je dobio David Kamhi.

Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)
Anadolija (AA)

 Predsjednik Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Nedžad Mulabegović u obraćanju se osvrnuo na nedavno objavljeno istraževanje PISA za 2018. godinu, koje je, u kontekstu BiH, ocijenio poražavajućim.

“Čini se da naše državne institucije i funkcioneri, ali i društvo upošte, nisu svjesni šta ovo istraživanje pokazuje, koje su njegove implikacije i posljedice po naše drustvo u narednih nekoliko decenija”, rekao je Mulabegović.

Podsjećajući kako je PISA istraživanje provedeno u 79 zemalja, Mulabegović je dodao kako se BiH nalazi na 62. mjestu.

“Ovom prilikom apelujem i molim Predsjedništvo BiH, Vijeće ministara BiH i Parlamentarnu skupštinu BiH, sva ministarstva nauke i obrazovanja na svim nivoima vlasti, Akademiju nauka i umjetnosti BiH, sve univerzitete da ovo pitanje postave kao prioritet od 2020. godine”, rekao je Mulabegović

Istakao je također kako je Vijeće u proteklih godinu dana primilo u svoje člansvto novih 30 članova, visokoobrazovanih mladih ljudi, čime je ostalo najbrojnija organizacija civilnog društva koja okuplja članove iz akademske zajednice bošnjačke provenijencije.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad