Turković, kandidatkinja za MVP: Nema MAP-a iako je najavljen

Vijesti 23. dec 201909:43 > 09:48
N1

Počela je sjednica Komisije za izbor i imenovanje Vijeća ministara Bosne i Hercegovi. Očekuje se rasprava o predloženim kandidatima za ministre i zamjenike ministara. U 13.30 sati zakazana je sjednica Predstavničkog doma PSBiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv VM-a, javila je reporterka N1.

Bisera Turković, kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova, kazala je kako će u ovom ministarstvu krenuti sa provjerom diploma, testiranjem DKP-a…

“Vrijeme je da se stvari u našim sjedištima uozbilje”, kazala je Turković na početku rasprave.

Dodala je kako diplomatsko-konzularna predstavništva moraju biti servis za građane.

“Promocija BiH u svijetu je primarni cilj. I to treba raditi zajednički. MVP može biti spona između BiH i dijaspore”, zaključila je kandidatkinja.

Turković je dodala kako će raditi po usvojenim strategijama vanjske politike. Kazala je kako se mora vidjeti sa kojim kadrovima se raspolaže.

“Ekonomska diplomatija nije dobro zastupljena u Ministarstvu vanjske politike i to ćemo promijeniti”, istakla je Turković.

Kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine je na kraju kazala kako “nema MAP-a iako je najavljen”.

“Program reformi ide u Brisel. Za pristupanje BiH u NATO bit će potreban referendum. MVP će slijediti politiku koja je dogovorena u Predsjedništvu BiH”, naglasila je Turković.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad