Kandidat za ministra Mlađen Božović nije na sjednici Komisije

Vijesti 23. dec 201911:18 > 11:27
N1

Kandidat za ministra za ljudska prava Bosne i Hercegovine Mlađen Božović još uvijek nije stigao na sjednicu Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH, koja zasjeda u Sarajevu uoči današnje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, na kojoj je predviđeno potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

Kako javlja reporterka N1 Tina Jelin – Dizdar, ostali kandidati za ministre i zamjenike ministara odgovaraju na pitanja.

Mlađen Božović, kandidat za ministra za ljudska, prava još nije stigao. Očekuje se odgovor SIPA-e da li je prošao provjeru, javlja naša reporterka.

Od 19 ministara i zamjenika poslatih na provjeru Centralnoj izbornoj komisiji i Državnoj agenciji za istrage i zaštitu, završena je provjera za njih 18, sve osim Mlađena Božovića, predloženog ministra za ljudska prava i izbjeglice.

“Nije završena provjera za kandidata Mlađena Božovića. Prema onome što smo dobili iz SIPA-e tražili su da vjerodostojnost jednog podatka, koji je Božović naveo u obrascima, potvrdi Sud BiH. U toku dana su dobili obavještenje Suda BiH da oni za to nisu nadležni, nego da se obrate drugom sudu. Zbog toga SIPA nije mogla da zavšri provjeru za gospodina Mlađena Božovića”, rekao je ranije mandatar za sastav Vijćea ministra BiH Zoran Tegeltija.

Tačnost provjerenih podataka nije bilo moguće utvrditi kod zamjenika ministra bezbjednosti Vladimira Mijatovića.

“Za jednog zamjenika, jedan podatak iz SIPA-e nisu mogli da se uvjere u tačnost. Radi se o zamjeniku ministra za bezbjednost Vladimiru Mijatoviću. Sporna je njegova diploma iz prijeratnog vremenskog perioda”, rekao je Tegeltija dodavši da će njegovo imenovanje potvrditi nakon što Mijatović dostavi podatke o svojoj diplomi.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad