Advokat: Odluka o izručenju Osmana Osmanovića u toku sedmice

Vijesti 23. dec 201914:04 > 14:06
Screeenshot

Ročište po zahtjevu Tužilaštva Bosne i Hercegovine za izručenje Osmana Osmanovića, osumnjičenog za ratni zločin počinjen na području Brčkog, koji je u novembru uhapšen u Srbiji, održano je u Beogradu, gdje je Osmanović tražio da se predmet ustupi BiH, a odluka o tome će biti donesena u toku sedmice, izjavio je njegov advokat Mirsad Crnovršanin.

Kako je Crnovršanin precizirao, Osmanović je na ročištu pred Višim sudom u Beogradu zatražio da se predmet ustupi Bosni i Hercegovini, a na osnovu toga što postoji ugovor između te zemlje i Srbije u postupanju i pružanju predmeta ratnih zločina.

“Čeka se sada odluka suda, koja će biti u toku sedmice”, kazao je Crnovršanin.

Osmanović je bivši pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i uhapšen je 23. novembra ove godine nakon što su protiv njega podnesene krivične prijave zbog sumnje u počinjenje ratnog zločina. Viši sud u Beogradu mu je odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

Potom je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podnijelo Ministarstvu pravde Bosne i Hercegovine prijedlog da se institucijama Republike Srbije uputi molba za izručenje Osmanovića, jer Posebni odjel za ratne zločine Tužilaštva radi na predmetu koji se odnosi na navedenog osumnjičenog.

“Također, razlozi zbog kojih se traži izručenje u BiH su što su navedeni zločini počinjeni na teritoriji Bosne i Hercegovine, gdje su žrtve državljani Bosne i Hercegovine, kao i da se dokazi i svjedoci nalaze u BiH te je Osmanović Osman državljanin BiH”, pojašnjeno je u saopštenju Tužilaštva BiH.

U Srbiji se protiv Osmanovića vodi istraga zbog sumnje da je u ljeto 1992. godine počinio ratni zločin nad civilima i ratnim zarobljenicima u logoru “Rasadnik” u Gornjem Rahiću na području Brčkog.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad