Mektić: Nema referenduma, sve zavisi od njihove, pa onda Božije volje

Vijesti 23. dec 201914:48 > 15:07
N1

Na današnjoj hitnoj sjednici PD PS BiH na kojoj bi trebao biti potvrđen novi saziv Vijeća ministara BiH bilo je diskusije o NATO putu BiH te načinu.

Kandidatkinja za ministricu vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković je u svom izlaganju kazala kako “nema MAP-a iako je najavljen”.

“Program reformi ide u Brisel. Za pristupanje BiH u NATO bit će potreban referendum. MVP će slijediti politiku koja je dogovorena u Predsjedništvu BiH”, naglasila je Turković.

Uslijedile su replike na ovu izjavu.

“Ministrica vanjskih poslova je kazala kako nema MAP-a iako je najavljen. Ministrica vanjskih poslova je otišla dalje od ovog programa, najavljuje referendum u BiH. To je vjerovatno također, što može biti dogovoreno mimo očiju javnosti. Ispade da je ministrica malo bolje informirana od ministra koji je izjavio da nije vidio dokument. Kad budemo imenovali neodstajućeg ministra, imat ću neka dodatna pitanja”, kazao je Nermin Nikšić.

Za riječ se javio i Halid Genjac iz SDA, koji je kazao da se ovi navodi o referendumu mogu shvatiti na samo jedan način.

“Imam potrebu da reagujem da donekle pokušam korigovati ove navode. Poznavajući gospođu Turković i njeno iskustvo, mislim da se njen navod o referendumu može shvatiti na jedan način. Dakle, skoro sve zemlje NATO saveza, skoro bez izuzetka su postale članice nakon referenduma. Kojeg? Referenduma svih građana te države na državnom nivou. Poznavajući stavove gospođe Turković ja jedino mogu tako razumjeti njene navode. Najvjerovatnije da će se u nekoj budućnosti odlučivati referendumom na nacionalnom nivou. Da li će u međuvremenu odnosi sazreti do te mjere u kojoj ćemo odlučivati o NATO pitanju, ćemo vidjeti”, kazao je Genjac.

Nakon njega, reagovao je i Dragan Mektić, 

“Poštovani kandidati i vjerovatno vrlo brzo članovi novog VM BiH. Zainteresovala me jedna stvar koju je gospodin Genjac rekao, kada je u pitanju ovaj referendum i priča o njemu, nešto više ću se o tome osvrnuti u diskusiji. Jedna konstatacija, da najvjerovatnije će biti održan referendum. Od čega to zavisi, šta podrazumijeva, kako će biti najvjerovatnije održan referendum ako ne znamo ni po Ustavu ni po bilo kom drugom zakonu kad je obavezan referendum, na kojem nivou se održava, kako se organizuje i ko ga sprovodi? Prema tome, davati takve kvalifikacije za ovako jednu ozbiljnu stvar je vrlo neodgovorno. Ja koliko znam da najvjerovatnije neće biti referenduma i siguran sam da ga neće biti zato što su i ova trojica što vedre i oblače nisu to nigdje pomenuli, a sve zavisi od njihove, pa onda Božije volje”, kazao je Mektić.

Program N1 televizije možete pratiti UŽIVO na ovom linku kao i putem aplikacija za Android|iPhone/iPad